Vijftig asielzoekers Ter Apel slapen toch niet op stoel, Roosendaal stuurt een bus (update)

Vluchtelingen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Vluchtelingen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © Jos Schuurman/FPS
De ongeveer vijftig asielzoekers die komende nacht op een stoel zouden moeten slapen in de wachtruimte van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel, worden opgehaald met een bus die de gemeente Roosendaal heeft gestuurd. 'Als de bus niet van noord naar zuid kan, dan gaat hij wel van zuid naar noord en terug', aldus burgemeester Han van Midden van de gemeente Roosendaal.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zei woensdagmiddag alle moeite te hebben gedaan om vervoer te vinden voor vijftig mensen die in Roosendaal in Noord-Brabant ondergebracht zouden worden. Door problemen op het spoor in Noord-Nederland waren er al extra bussen in gebruik. Ook zijn veel bussen onderweg met schoolreisjes, kreeg het COA te horen. ‘Dit is absoluut niet wat we willen, maar er is op dit moment geen andere oplossing’, aldus de COA-woordvoerder. De asielzoekers die de komende nacht op een stoel moeten doorbrengen, worden donderdag alsnog naar een crisisnoodopvanglocatie gebracht.

'Onacceptabel'

De gemeente Roosendaal vond dit 'onacceptabel', waarna daar een bus werd gecharterd om de mensen in Ter Apel op te halen. De bus is onderweg en volgens een woordvoerder van de gemeente Roosendaal wordt dat nachtwerk. 'Maar dan hebben ze in ieder geval een plek om te slapen.' Hij voegt daaraan toe: 'We moeten elkaar helpen.'
Voor de vijftig asielzoekers is geen plaats meer in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Er zijn volgens een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ook geen bussen beschikbaar om de vluchtelingen naar een crisisnoodopvanglocatie elders in het land te brengen. Er is nog wel vervoer gevonden voor vijftig asielzoekers die in een noodopvanglocatie in het Gelderse Beuningen gaan slapen. Als zich woensdagavond nog meer asielzoekers melden in Ter Apel, zullen die ondergebracht worden in de wachtruimte van de IND. In de nacht van maandag op dinsdag moesten ook al ongeveer dertig mensen de nacht doorbrengen op een stoel, omdat er geen plaats meer was in het aanmeldcentrum, waar ruimte is voor tweeduizend mensen.

Ministerie kan niet helpen

Ook het ministerie van Justitie en Veiligheid zei woensdag geen oplossing te hebben. ‘Crisisnoodopvang is ingezet en we doen er alles aan om er voor te zorgen dat niemand buiten hoeft te slapen’, laat een woordvoerder van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) weten. Het ministerie zei niet in staat te zijn om bijvoorbeeld een bus die kant op te sturen. ‘We doen echt alles wat we kunnen.’
Update: Dit bericht is aangevuld met het nieuws dat de gemeente Roosendaal zelf een bus stuurt om de vijftig asielzoekers op te halen uit Ter Apel.