CDA valt buiten de boot in Stadskanaal

Wethouder Goziena Brongers
Wethouder Goziena Brongers © Martijn Folkers/RTV Noord
Voor het eerst in de geschiedenis van het CDA levert de partij de komende vier jaar geen wethouder in Stadskanaal. Lokaal Betrokken en de PvdA zijn erin geslaagd de partij uit het beoogd college te wippen en zelf een wethouder te mogen leveren.
Informateur Bert Nederveen adviseert een breed gedragen raadsakkoord en een college bestaand uit de partijen ChristenUnie, Lokaal Betrokken, PvdA en VVD.
De beoogd wethouders zijn Ingrid Sterenborg, Jur Mellies, Egbert Hofstra en Goedhart Borgesius. Daarmee kent het beoogde college in Stadskanaal vooral nieuwkomers, want alleen Borgesius heeft ervaring als bestuurder.

CDA kreeg eerder kritiek

Een maand geleden tekende zich al een college af zonder het CDA. Tijdens een openbare duidingsvergadering naar aanleiding van de verkiezingsuitslag, uitten Lokaal Betrokken, PvdA, SP, GemeenteBelangen en D66 kritiek op de partij en adviseerden ze informateur Nederveen om het CDA buiten de voortgangsgesprekken laten.

Onvrede over Goziena Brongers

Achter die boodschap zit onder meer een groeiende onvrede over wethouder Goziena Brongers, die meermaals op de vingers is getikt door leden in de gemeenteraad. In dossiers als woningbouw, het aanleggen van regenboogpaden en budgetoverschrijding rond het centrumplan in Stadskanaal kreeg Brongers stevige kritiek. Een deel van de partijen wilde niet verder met Brongers. Het is de partijen onder aanvoering van het blok Lokaal Betrokken - PvdA gelukt om het CDA buitenboord te houden.

ChristenUnie haalt bakzeil

De ChristenUnie, de grootste partij met vijf zetels, was juist lange tijd voorstander van het CDA in een nieuw gemeentebestuur. Zij heeft bakzeil moeten halen. De VVD sprak zich niet expliciet uit: de liberalen wilden wel met iedereen regeren.
Duidelijk is ook dat er een wens is om een raadsbreed akkoord te sluiten. Onder aanvoering van Lokaal Betrokken, dat de kussens wil opschudden, moeten alle partijen in de gemeenteraad de kans krijgen om zaken gedaan te krijgen.
Nederveen blijft aan als formateur en zal met alle partijen tot een raadsakkoord willen komen. Ook worden de portefeuilles dan onder de wethouders verdeeld.