Nog geen spoor van daders vernielingen station Europapark

De schade aan het station is groot
De schade aan het station is groot © 112Groningen
De politie weet nog niet wie de dader is van de recente vernielingen op station Europapark in Groningen. Voor ProRail is de maat vol. De spoorwegbeheerder hoopt met de plaatsing van camera's het vandalisme op dit station aan banden te leggen.
Het onderzoek naar de zaak loopt nog, meldt een politiewoordvoerder: 'We hebben beelden van camera's in de omgeving opgevraagd. We wachten nog op een aantal daarvan.' Op het station zelf waren tot nu toe geen camera's aanwezig, maar dat gaat dus veranderen.

Glazen platen kapot geslagen

Het station is regelmatig het doelwit van vandalen. Vorige week was het opnieuw raak. Toen werden onder meer glazen platen aan diggelen geslagen. ProRail schat de schade tussen de vijftig- en zestigduizend euro. Voor de spoorwegbeheerder is het de spreekwoordelijke druppel.

Mogelijk ook camera's rondom station

'Camerabewaking op stations doen we niet zomaar', zegt ProRail-woordvoerder Aldert Baas. 'Het is een kostbaar paardenmiddel dat we als laatste willen inzetten. Niet alleen de apparatuur is duur. Je hebt ook mensen nodig die de beelden in de gaten houden.'
Vernielingen op station Europapark afgelopen januari
Vernielingen op station Europapark afgelopen januari © Reinder Smith/RTV Noord
Baas verwacht dat de camera's deze of volgende week op het station worden geplaatst. Daarnaast overlegt ProRail met de gemeente over soortgelijke maatregelen in de omgeving van station Europapark, om zo een groter gebied in de gaten te kunnen houden.
Duur, maar wel effectief, zo leert de praktijk. Baas: 'De lift op het station in Winsum had in het verleden ook regelmatig te maken met vandalisme. Sinds we daar een camera hebben geplaatst, is dat sterk afgenomen.'