Fietsers in het zonnetje gezet tijdens 'Fiets naar je Werk Dag'

Een fietser op weg naar werk of school
Een fietser op weg naar werk of school © RTV Noord
Honderden fietsers in de omgeving van Stad, Appingedam, Hoogezand en Winschoten hebben donderdagochtend een verrassing gekregen op weg naar werk of school in het kader van 'Fiets naar je Werk Dag.'
Fietsers op de Zernike Campus werden verrast met een traktatie. Ook kunnen ze hun fiets een kleine onderhoudsbeurt laten geven bij de Fiets Pitstop. De actie wordt mogelijk gemaakt door Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Campus Groningen en Groningen Bereikbaar.
Elk jaar in mei organiseert de Nationale Fiets Projecten Groep deze dag om fietsen op een leuke manier onder de aandacht te brengen. Met als doel dat zo veel mogelijk mensen op de fiets naar hun werk gaan. De provincie en Groningen Bereikbaar ondersteunen dit en doen mee door fietsers op een aantal locaties in de provincie te bedanken en te motiveren om te blijven fietsen.

Fietsers in het zonnetje

'We proberen de fietsers in het zonnetje te zetten, echt mensen die hard zijn. Die van verre afstanden komen, studenten, medewerkers en mensen die tijdens Operatie Julianaplein hebben gemerkt dat fietsen minder erg is dan gedacht', zegt Els Bijlholt van de Hanzehogeschool.
De provincie Groningen deelt aan fietsers in Appingedam, Hoogezand en Winschoten, koeken uit als bedankje omdat zij ook vandaag op de fiets stappen. Voor pech onderweg stond een mobiele fietsenmaker langs de verschillende routes.

Fietsplan werkt

Bijlholt vertelt dat ze bij haar werkgever een uitstekend fietsplan heeft, dat aanslaat bij haar collega's. 'Je ziet duidelijk dat mensen de keuze hebben gemaakt voor de fiets. Dat betekent ook dat ze hun parkeerkaart hebben ingeleverd, dus ze kunnen ook niet meer terug, haha. Fietsen is hartstikke duurzaam en we zien mensen vanuit gezondheidsoverwegingen de fiets nemen in plaats van de auto.'