Uitspraak in zaak speedsmokkel A7 is op 21 juli

Met de smokkel was veel geld gemoeid
Met de smokkel was veel geld gemoeid © Openbaar Ministerie Noord-Nederland
De uitspraak in de zaak tegen een groep personen die betrokken zou zijn geweest bij internationale handel in harddrugs vanuit Friesland, volgt op 21 juli. De politie rolde de drugsbende op de A7 bij Bad Nieuweschans op.
Het Openbaar Ministerie (OM) eist celstraffen tot acht jaar.

Bekenden van elkaar

Op 2 maart 2020 onderschepte de politie een transport van 86 pakketten speed dat onderweg was naar Finland. Met de handel zouden honderdduizenden euro's zijn verdiend.
Het OM zei eerder al dat de organisatie geen duidelijke top had. Het zou gaan om criminelen die elkaar al jaren kennen en met elkaar samenwerken.

Criminele burgerinfiltrant

Bij het onderzoek is gebruik gemaakt van een criminele burgerinfiltrant. Dat was voor het eerst sinds het verbod hierop in 2014 werd ingetrokken. Het OM zegt dat de inzet van deze burgerinfiltrant correct is verlopen.
Twintig personen tussen de 25 en 73 jaar oud worden ervan verdacht dat ze sinds 2018 drugs hebben verscheept naar onder meer Australië en Scandinavië. Daarnaast worden ze beschuldigd van witwassen, wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie.

Hells Angels

Volgens de aanklager lopen de verdenkingen uiteen van 'eenmalig een bedrag witwassen tot jarenlang deel uitmaken van een criminele organisatie.' De verdachten hadden volgens het OM verschillende rollen. Zo waren er financiers, netwerkers, drugsproducenten en transporteurs van drugs en contant geld. Een deel van de verdachten is lid van motorclub Hells Angels en supportclub Red Devils.
Een 57-jarige man uit het Friese Zurich zou, vanwege zijn sturende rol, volgens het OM de hoogste straf van acht jaar moeten krijgen. Deze verdachte is lid van de Hells Angels in Harlingen. Het OM eiste tegen andere vermeende prominenten celstraffen van vijf, zes en zeven jaar. Tegen sommige verdachten zijn werkstraffen geëist.