Bouw stikstoffabriek Zuidbroek verder vertraagd, mogelijk extra gas uit Groningen nodig

De stikstoffabriek bij Zuidbroek in aanbouw
De stikstoffabriek bij Zuidbroek in aanbouw © Steven Radersma / RTV Noord
Er moet in Groningen volgens Gasunie dit jaar 1,2 miljard kubieke meter extra gas worden gewonnen omdat de stikstoffabriek bij Zuidbroek opnieuw vertraagd is. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw wil daar voorlopig echter niet aan toegeven.
Vijlbrief zegt dat hij dinsdagavond bericht kreeg van Gasunie dat de fabriek opnieuw vertraagd is. ‘Ik vind dit, zeker na de eerdere vertraging, moeilijk te accepteren’, zegt de staatssecretaris.

Niet voor september klaar

Met de aannemer is volgens Gasunie een ‘stevig pakket’ aan afspraken gemaakt om de bouw te versnellen, maar dat heeft niet het gewenste resultaat. De fabriek zou eigenlijk in de zomer klaar moeten zijn, maar dat wordt nu op z’n vroegst september. ‘En zelfs die planning vergt nog forse inspanningen’, zegt Vijlbrief.
Gasunie zelf laat weten dat er ‘op dit moment veel spanning staat op de relatie tussen aannemer en onderaannemers’ en dat ze zich ‘maximaal inspannen’ om de fabriek in september klaar te hebben. Veel vertrouwen dat dit ook gaat lukken spreekt daar echter niet uit.

Venijn in de staart

‘De stikstoffabriek is voor ruim 90 procent klaar, maar het venijn zit hem in de staart', zegt een Gasunie-woordvoerder. 'De druk is heel hoog en dan ontstaat er wat onmin. Dat is wel een zorg. We proberen het zo goed mogelijk in goede banen te leiden, maar dat wordt een uitdaging.'
Ik verwacht van partijen dat zij zich tot het uiterste inspannen
Hans Vijlbrief - Staatssecretaris Mijnbouw
Vijlbrief noemt het teleurstellend dat het niet is gelukt om tot versnelling te komen, maar dat de fabriek juist later opgeleverd wordt. ‘Ik verwacht van partijen dat zij zich tot het uiterste inspannen om de installatie in Zuidbroek zo snel mogelijk te kunnen opleveren.’

Gasopslagen vullen

De extra gaswinning zou nodig zijn om de gasopslagen voldoende te kunnen vullen voor komende winter. Maar Vijlbrief ziet het winnen van meer gas in Groningen niet zitten. Hij roept sinds zijn aantreden al dat hij het gasveld in Groningen zo snel mogelijk wil sluiten.
‘Ik besluit dan ook niet de gaswinning in Groningen te verhogen’, schrijft hij naar de Kamer. Vijlbrief gaat eerst met Gasunie in gesprek. ‘Ten eerste ga ik in gesprek om mijn ongenoegen uit te spreken over de vertraging, nadere toelichting te krijgen over de oorzaak hiervan en te bezien of de installatie toch sneller kan worden opgeleverd. Ten tweede zal ik de factoren bespreken die door Gasunie zelf worden benoemd, die nog invloed kunnen hebben op het winningsniveau. Ten derde zal ik bekijken welke alternatieven er zijn voor een hogere winning in dit gasjaar.’