Kritisch rapport Rekenkamer is volgens IMG 'eenzijdig en feitelijk onjuist'

Een huis met bevingsschade in de steigers (archief)
Een huis met bevingsschade in de steigers (archief) © Jos Schuurman/FPS
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) is het niet eens met het rapport van de Algemene Rekenkamer over de afhandeling van bevingsschade in onze provincie. Volgens het IMG staan er 'belangrijke onjuistheden' in en is het 'eenzijdig'.
De Rekenkamer oordeelde eerder deze week dat de schadeafhandeling 'te lang duurt, de uitvoeringskosten lopen uit de pas en het beleid is tegen de adviezen in toch weer veranderd'.

'Simplificering van de problemen'

Het IMG stelt nu dat niet alle cijfers die in gesprekken met de Rekenkamer naar voren zijn gebracht in het rapport verwerkt zijn. 'Op deze manier draag je als Rekenkamer bij aan simplificering van de problemen die er in Groningen zijn, in de schadeafhandeling en in de versterking. Daar is niemand bij gebaat', stelt bestuursvoorzitter Bas Kortmann van het IMG in een reactie.

IMG stipt vijf punten aan

Volgens het IMG gaat het rapport op vijf punten de mist in. Zo constateert de Rekenkamer dat van elke euro die in 2021 aan schadevergoeding wordt uitgegeven er 74 cent wordt gebruikt voor zogeheten uitvoeringskosten. Woordvoerder Jouke Schaafsma spreekt dat vrijdagochtend in een reactie op Radio Noord tegen. 'Dat is niet het geval, het is 43 cent.'

'Misschien wel desinteresse'

Schaafsma: 'Het komt op ons over als misschien wel desinteresse voor wat er daadwerkelijk speelt in Groningen. Dat er problemen zijn, weten wij ook. En die benoemen wij ook. Dat proberen wij ook aan te pakken. Maar op deze manier geef je eigenlijk een simplistische weergave van wat er in Groningen aan de hand is. En dat gaat niet leiden tot betere oplossingen. Dat mensen kritisch op ons zijn, dat hoort erbij. Maar als je het doet, doe het dan goed.'