Wietteler Meijers uit Bierum krijgt groen licht voor proef

Een wietplant
Een wietplant © Ariënne Dozeman/RTV Noord
In Nederland mogen tien ondernemingen legaal wiet gaan kweken. Die zijn door het Rijk geselecteerd. Met de proef moet duidelijk worden ‘of legale levering, inkoop en verkoop van cannabis mogelijk is. Acht van hen kregen al toestemming voor de teelt. Daar is nu John Meijers uit Bierum bij gekomen.
'We hebben alles nu rond', zegt Meijers. Eind vorige week kreeg hij een brief van het ministerie dat er geen beletselen meer waren om met de wietteelt te kunnen beginnen.
Hij was al ruim een jaar in afwachting van zo'n brief. 'De controle op de wet Bibop is vrij secuur', aldus Meijers. Hij doelt op de wet waarmee voorkomen moet worden dat vergunningen worden misbruikt voor criminele doeleinden. Een antecedentenonderzoek naar de eigenaren is daarin standaard.

'Mooiste wietkwekerij van Nederland'

Meijers was oorspronkelijk als elfde ingeloot. Plek tien kwam vrij toen een van de anderen zich terugtrok. Nu kan hij aan de slag. De wiet wordt niet geteeld in Bierum, maar in een grote boerderij in Nieuw Beerta die hij en zijn echtgenote Ines daar ruim twee jaar geleden hebben gekocht.
'De oude schuur wordt gesloopt en er komt een nieuwe hal, in de stijl van het landschap. Dit wordt de mooiste wietkwekerij van Nederland', zegt Meijers. Hij wil in de zomer volgend jaar de eerste wiet verkopen.
'Modelkwekers' John en Ines Meijers
'Modelkwekers' John en Ines Meijers © Steven Radersma/RTV Noord

Andere kwekerij in Veendam

Een van de andere ingelote nog in te richten wietkwekerijen komt in Veendam. Eigenaar is een groep ondernemers onder de naam Q Farms. Volgens Jakob Zwinderman van Q Farms is de vergunning voor de Veendammer wietkwekerij in februari rond gekomen. Wel is het nog wachten op een vergunning van de gemeente.