Provinciale Staten wil debat over dreigende verhoging gaswinning

De stikstoffabriek in Zuidbroek in aanbouw
De stikstoffabriek in Zuidbroek in aanbouw © ANP
De opnieuw dreigende verhoging van de gaswinning zorgt voor frustratie in de provinciale politiek. In Provinciale Staten is een debat aangevraagd over het nieuws.
Donderdagmiddag werd bekend dat er dit jaar mogelijk 1,2 miljard kuub extra gas moet worden gewonnen. Een conflict tussen de bouwers van de stikstoffabriek bij Zuidbroek zorgt volgens de Gasunie voor dusdanig veel vertraging, dat de fabriek te laat gas kan leveren. In die fabriek wordt buitenlands gas geschikt gemaakt voor de Nederlandse markt.

Irritatie

Verantwoordelijk staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) is geïrriteerd over het bericht en vooralsnog niet van plan extra gas op te pompen. ‘Ik vind dit, zeker na de eerdere vertraging, moeilijk te accepteren.’ Vijlbrief wil eerst in gesprek met betrokken om de problemen op te lossen en te zoeken naar alternatieven.
Op het provinciehuis kwam het nieuws donderdagmiddag hard aan. ‘Je wilt niet weten wat ik dacht, maar ik was pisnijdig’, zegt de aanvrager van het debat Dries Zwart van de Partij voor het Noorden.
‘Ik was nog geïrriteerd over het feit dat de provincie geen bezwaar heeft gemaakt tegen de vorige verhoging van de gaswinning, en dan komt dit er nog bovenop’, zegt Zwart.
Voor die verhoging kon hij nog enigszins begrip opbrengen. ‘Dat we naar 4,5 miljard kuub gingen in plaats van 3,9 was nog enigszins te billijken, omdat het ook met de geopolitieke situatie te maken had. Maar dat het nu zou moeten als gevolg van strubbelingen tussen bouwers, vind ik niet te accepteren.’

'Blij met reactie staatssecretaris'

Gedeputeerde Tjeerd van Dekken (PvdA) werd donderdag ook ‘onaangenaam verrast’ door het plotselinge nieuws. ‘Maar ik ben blij met de reactie van de staatssecretaris dat we dit dus gewoon niet gaan doen. Het is goed dat hij de poot stijf houdt.’
Het valt nog te bezien of de staatssecretaris in staat is om zijn woorden waar te maken. Volgens Gasunie moeten ze alle zeilen bijzetten om überhaupt de bouw niet nóg verder te laten vertragen dan nu al dreigt.