Ronald Koeman neemt broer Erwin als assistent mee naar Oranje

Erwin (links) en Ronald Koeman onthullen het standbeeld van hun vader Martin, bij het stadion van F Groningen
Erwin (links) en Ronald Koeman onthullen het standbeeld van hun vader Martin, bij het stadion van F Groningen © Anjo de Haan/ANP
Ronald Koeman neemt zijn broer Erwin als assistent mee naar het Nederlands elftal. De broers, die als voetballer beiden voor FC Groningen speelden, werkten eerder samen bij de Engelse clubs Southampton en Everton.
Voormalig FC Groningen-doelman Patrick Lodewijks keert onder Koeman als keeperstrainer terug bij Oranje.

Opvolger Van Gaal

De 59-jarige Ronald Koeman volgt Louis van Gaal op als bondscoach na het WK van eind dit jaar in Qatar. Met broer Erwin (60) en Lodewijks (55) heeft hij nu een deel van zijn technische staf ingevuld. Ze ondertekenden net als de bondscoach een contract bij de KNVB tot en met het WK van 2026.

'Kwaliteit en ervaring tellen zwaar'

'We gaan straks met een nieuwe staf van start, waarbij kwaliteit en ervaring zwaar voor mij tellen', zegt Koeman, die tussen 2018 en 2020 ook al bondscoach was.
'Ik heb eerder veel met Erwin en Patrick samengewerkt, dus dan weet je wat je aan elkaar hebt. De 3,5 jaar met Erwin in Engeland hebben mij geleerd dat hij een goede kijk op zaken heeft en dat we daarnaast complementair werken. Patrick is een vakman als het gaat om keeperszaken. Dat was voor mij al duidelijk tijdens onze periodes bij Feyenoord, Everton en eerder het Nederlands elftal.'

Toch niet met pensioen

Erwin Koeman speelde 31 interlands voor Oranje en maakte net als zijn broer deel uit van de ploeg die het EK van 1988 won. De oudste van de broers werkte als hoofdtrainer en assistent bij onder meer RKC Waalwijk, Feyenoord, FC Utrecht, Southampton, Everton en Fenerbahçe.
Hij was zelf bondscoach van Hongarije en Oman. Hij onderging in de zomer van 2020 een hartoperatie en keerde een jaar later als trainer van Beitar Jeruzalem terug in de voetballerij.
Eind vorig jaar vertrok Koeman uit Israël. Hij vertelde toen dat zijn carrière als hoofdtrainer voorbij was. 'Het is moeilijk, maar ik doe dit om persoonlijke redenen', zei hij destijds. 'Het is tijd om met pensioen te gaan.'