Krijgt Garsthuizen na jaren weer een (kerk)torentje?

Zo moet de voormalige kerklocatie eruit komen te zien
Zo moet de voormalige kerklocatie eruit komen te zien © BureauVanEig
Inwoners van Garsthuizen hebben een nieuwe invulling gevonden voor het hart van het dorp. Sinds de afbraak van de kerk in 2015 is het er volgens de initiatiefnemers 'ongemakkelijk leeg'. Met een nieuw gebouw in de vorm van een kerktoren hopen zij dat te veranderen.
'Het wordt een nieuw middelpunt in het dorp, waar je bij elkaar kunt komen', vertelt architect Marjolein van Eig.

Slechte staat

De kerk is gesloopt vanwege instortingsgevaar. Sinds 1992 werd er al niet meer 'gekerkt'. Bewoners deden nog diverse reddingspogingen, maar het gebouw had geen monumentale status en er was onvoldoende geld om het op te knappen.
Daarna was er sprake van dat er een informatiecentrum zou komen, maar ook dat bleek niet haalbaar.
De gesloopte kerk in Garsthuizen
De gesloopte kerk in Garsthuizen © RTV Noord/Jeroen Berkenbosch

Verwijzingen naar vroeger

De fundering van de kerk ligt er nog altijd wel, waarmee de vroegere vorm duidelijk te zien is. De initiatiefnemers willen dat vullen, waardoor er een verhoging ontstaat. Daar bovenop komt een gebouw in de vorm van de oude kerktoren.
Er zijn meer verwijzingen naar vroeger. 'We willen vierduizend oude stenen en de gietijzeren boogramen gebruiken', vertelt Jan de Vries, één van de initiatiefnemers, in een video. Aan de andere kant is het gebouw open, zodat bezoekers er kunnen schuilen als het regent.

Bouw begint mogelijk volgend jaar

De locatie is in bezit van de Stichting Oude Groninger Kerken. Die laat weten dat het ontwerp inmiddels is voorgelegd aan inwoners. Die reageerden volgens de stichting positief. Ook is het beoordeeld bij gemeentelijke instanties en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De vergunning wordt binnenkort aangevraagd.
Wanneer de werkzaamheden precies starten, is onbekend. De financiering is namelijk nog niet rond. De komende periode worden de kosten in kaart gebracht en fondsen aangeschreven. Als het geld er is, hoopt de stichting dat de bouw in de loop van volgend jaar kan beginnen.