Wel machinisten, geen vergunning: opnieuw vallen Arriva-treinen uit (update)

Een Arriva-trein op het station van Sauwerd
Een Arriva-trein op het station van Sauwerd © Arie Hut/RTV Noord
Treinreizigers in onze provincie hebben vrijdag opnieuw last van uitvallende treinen. Van en naar noord en oost-Groningen rijden verschillende treinen niet.
De uitvallende treinen komen bovenop de uitgeklede dienstregeling die Arriva sinds begin deze maand hanteert. Daardoor rijden onder andere de sneltreinen tussen Groningen en Winschoten niet. Dat is volgens het vervoersbedrijf nodig, omdat het ziekteverzuim onder machinisten hoog is door de gevolgen van de coronapandemie.

Geen machinistenvergunning

Arriva leidt momenteel nieuwe machinisten op. Maar zelfs als die de opleiding hebben afgerond, is het probleem niet opgelost, blijkt nu. 'Een groepje van zeven net afgestudeerde machinisten is nog steeds in afwachting van hun machinistenvergunning', laat Arriva-woordvoerder Nikkie Smit weten.
'Door achterstanden bij de instantie die deze vergunningen afgeeft, duurt dit langer dan normaal. Daardoor kunnen deze diensten niet gereden worden, terwijl we de mensen wel hebben', stelt Smit. 'We hadden ingecalculeerd dat ze inmiddels wel aan de slag hadden gekund, maar dat kan nu niet, enkel en alleen omdat ze de papieren niet hebben.'
Smit hoopt dat de zeven hun papiertje alsnog snel krijgen, zodat ze ingezet kunnen gaan worden. 'Maar of dat ervoor zorgt dat we meteen onze volledige dienstregeling kunnen rijden, kan ik niet zeggen. We kampen ook nog altijd met een hoog en onvoorspelbaar ziekteverzuim. Het is te vroeg om te zeggen wanneer we weer onze volledige dienstregeling rijden.'

De dupe

Ondertussen zijn treinreizigers de dupe. Zo rijden vrijdagmiddag verschillende treinen tussen Groningen en Winschoten niet. Arriva zet geen bussen in: reizigers moeten met de overige treinen op plek van bestemming komen.
Komend weekend rijden er vanwege werkzaamheden helemaal geen treinen tussen Groningen en Veendam en tussen Groningen en Winschoten/Weener (Duitsland). Dan zet Arriva wel bussen in.

Reactie Inspectie

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) laat weten dat sommige vergunningsaanvragen ‘inderdaad helaas iets langer duren dan gebruikelijk’.
‘We werken er hard aan om tijdig -binnen de termijn van 4 weken- vergunningen af te geven. In een aantal gevallen moeten machinisten momenteel een paar dagen langer geduld hebben. We begrijpen dat dit vervelend is voor de machinist en spooronderneming. We hebben daarom ook regelmatig contact met betrokken spoorondernemingen om aan te geven wat de stand van zaken is bij hun vergunningaanvragen’, zegt een woordvoerder.
‘Voor Arriva zijn deze week drie vergunningen afgegeven en we doen ons best hun andere lopende aanvragen volgende week af te ronden’, besluit de ILT.
Dit bericht is aangepast met een reactie van de Inspectie Leefomgeving en Transport.