'Arts weigerde moeder met corona naar ziekenhuis te sturen'

De Brink in Groningen
De Brink in Groningen © RTV Noord
Een arts van de revalidatieafdeling van zorgcentrum De Brink in Groningen wordt verweten dat ze weigerde een met corona besmette vrouw naar het ziekenhuis te sturen. Toen dat alsnog gebeurde, was het al te laat: de vrouw overleed anderhalve dag later.
De dochter van de vrouw diende een klacht in bij het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle. Zij vindt dat de arts haar moeder te lang op de revalidatieafdeling van het zorgcentrum hield. De zaak werd vrijdagmiddag behandeld.

'Juiste zorg werd ontnomen'

'Waarom is mijn moeder de zorg die ze in het ziekenhuis kon krijgen, ontnomen', vroeg de dochter van de in april 2020 overleden vrouw. Dat haar moeder een van de eerste covid-gevallen in Groningen was, bleek pas op 30 maart 2020 nadat ze al enige tijd klachten had. Meteen werd de vrouw alleen op een afdeling geplaatst.

Eenzaam

Volgens haar dochter werd haar water op de gang voor de deur gezet en lag haar moeder eenzaam op een donkere kamer zonder de constante zorg die nodig was. Juist dat kon het ziekenhuis haar bieden, maar de arts weigerde haar daarheen te sturen, aldus de dochter. De familie wil dat de arts niet meer haar beroep met kwetsbare ouderen mag uitoefenen.

Nog vier uur te leven

Na meer dan een week aandringen werd de moeder plotseling zieker en werd ze alsnog naar het ziekenhuis gestuurd. Daar werd vervolgens gemeld dat de vrouw nog vier uur te leven had. Maar ze hield het nog ruim een dag vol, voordat ze bezweek.
Het gaat er niet om of haar moeder nog geleefd had als ze eerder naar het ziekenhuis was overgebracht, aldus de dochter tegen de tuchtrechter. 'Waarom mocht ze niet eerder naar het ziekenhuis? Ik heb strijd moeten leveren met een arts die bleef herhalen: deze vrouw gaat niet naar het ziekenhuis.'

'Situatie onder controle'

Volgens de arts, die snikkend aan haar verweer begon, kon de revalidatieafdeling de zorg bieden die nodig was voor de vrouw. De situatie was onder controle en ze werd goed op de hoogte gehouden door het verplegend personeel. 'En zelf hees ik me ook in het pak en ging haar haar toe als het nodig was', aldus de arts.

'Juist schrijnend'

Volgens de klagende dochter was de situatie juist schrijnend: in het weekeinde was er te weinig personeel. 's Nachts was er zelfs niemand beschikbaar om haar zieke moeder in de gaten te houden.
De arts geeft wel toe dat ze nooit met de patiënt zelf heeft besproken of ze naar het ziekenhuis wilde. Maar de patiënt heeft er zelf ook nooit om gevraagd, aldus de arts.
Het tuchtcollege doet binnen zes weken uitspraak.
Zorgorganisatie ZINN laat weten dat de arts niet meer werkzaam is voor ZINN.