Onderzoeker Seaports: ‘Geen vriendjespolitiek, wel belangenverstrengeling’

Het huidige datacenter van Google in de Eemshaven
Het huidige datacenter van Google in de Eemshaven © ANP
Groningen Seaports, de provincie en de gemeenten Delfzijl en Eemsmond maakten zich niet schuldig aan vriendjespolitiek. Wel was er sprake van belangenverstrengeling, concludeert hoogleraar Marcel Boogers tijdens de persconferentie waar extra duiding wordt gegeven aan het nieuws dat Seaports, provincie en gemeenten fout handelden bij grondtransacties Google in Eemshaven.
‘We hebben niets kunnen vinden dat wijst op vriendjespolitiek’, begint hij. ‘Maar er was wel sprake van belangenverstrengeling, of in elk geval de schijn van belangenverstrengeling. We zien een beeld van een directie die veel ruimte kreeg, of nam, om overeenkomsten te sluiten. Die ruimte kreeg hij ook, omdat de overheden worstelden met hun toezichthoudende rol.’

Directeur ging boekje te buiten

In het onderzoeksrapport is er ruime aandacht voor de deal tussen Groningen Seaports en Bakker Bierum, waarbij boer Nico Wiertsema zich benadeeld voelt. Directeur Harm Post van Groningen Seaports ging volgens de onderzoekers zijn boekje te buiten door naast de aankoop van grond van Bakker Bierum ook een aantal windmolenlocaties te verstrekken, terwijl hij hier helemaal niet bevoegd voor was.
Boogers adviseert om de structuur van Groningen Seaports op de schop te nemen om dergelijke gronddeals in de toekomst te voorkomen.

'Structuur Seaports moet simpeler'

Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol (CDA) erkent dat de structuur van het havenbedrijf dringend behoefte heeft aan verandering.
‘De structuur van Groningen Seaports moet simpeler en helderder om dit in de toekomst te voorkomen’, zegt hij. ‘Dat is ook geconstateerd in het rapport dat Deloitte ons vorige week stuurde. Er moet een betere en heldere democratische verantwoording komen, terwijl de snelheid van handelen van Groningen Seaports moet blijven bestaan. Dat is een uitdaging.’

Reactie Groningen Seaports

Groningen Seaports zelf zegt ook achter een structuurverandering te staan. Het havenbedrijf wilde echter niet zover gaan om de onderliggende vaststellingsovereenkomst die hoort bij het koopcontract tussen Seaports en Bakker Bierum vrij te geven. Volgens Seaports-directeur Cas König blijft daar geheimhouding op rusten. Het bedrijf zegt vooruit te kunnen met de aanbevelingen van Boogers.