Modelspoor Nienoord neemt nieuw station in gebruik

Het nieuwe station
Het nieuwe station © Jan Been/RTV Noord
Op Landgoed Nienoord is vrijdag het nieuwe station van het modelspoor in gebruik genomen. Het station, met de naam Nienoord Zuid, is aangelegd aan het begin van het landgoed naast de grote parkeerplaats.
Vrijwilligers van het modelspoor hebben er zo'n drie jaar over gedaan om het station te bouwen en een extra stuk spoor aan te leggen. Vanaf Nienoord Zuid worden bezoekers naar het Familiepark vervoerd.
Modelspoor Nienoord neemt nieuw station in gebruik
Het nieuwe station heeft twee overdekte perrons en is een zogeheten kopstation, oftewel een station dat zowel begin- als eindpunt is van het spoor. Na binnenkomst van de stoomlocomotief wordt deze losgekoppeld van de rijtuigen. De loc rijdt vervolgens over een wissel en daarna achteruit terug over een zogenoemd omloopspoor. Daarna wordt de locomotief op een draaischijf gedraaid en weer met de neus naar voren aan de rijtuigen gekoppeld.
Modelspoor Nienoord
Modelspoor Nienoord © Jan Been/RTV Noord
Het lijkt eenvoudig, maar de bouw van het station en de uitbreiding van het spoor had letterlijk heel wat voeten in de aarde. Vrijwilliger Ronald Smits: ‘Onder de grond lagen allerlei leidingen waar we rekening mee moesten houden en boven de grond hadden we te maken met de beschermde vleermuis. Dik 5000 uur hebben we er met zijn allen in gestoken en we zijn super blij dat het zo mooi geworden is.’
De aanleg van de zuidtak van het modelspoor en de bouw van Nienoord Zuid zijn het begin van een grotere uitbreiding van het spoorwegennet in het landgoed. Er wordt gewerkt aan een noordtak die in 2024 in gebruik wordt genomen.

Zon- en feestdagen

Naast de huidige recreatieve functie wordt het modelspoor in de toekomst onderdeel van een cultuurhistorische overzicht waarin de geschiedenis van het treinverkeer in ons land tussen 1900 tot 2000 wordt verteld.
De overkapping
De overkapping © Jan Been/RTV Noord
Vanaf komende donderdag (Hemelvaartsdag) kunnen passagiers instappen op Nienoord Zuid. Voorlopig wordt alleen op zon- en feestdagen gereden. De komende jaren wordt de dienstregeling geleidelijk uitgebreid.
De wethouders Elly Pastoor (recreatie) en Hielke Westra (cultuur) van Westerkwartier verrichten de officiële opening van het station.