Conflict tussen bouwers van stikstoffabriek: ‘Samenwerken is niet altijd leuk’

De stikstoffabriek
De stikstoffabriek © RTV Noord
Hoge werkdruk, frustraties en het ontbreken van onderlinge chemie. De nieuwe vertraging van de stikstoffabriek in Zuidbroek wordt volgens Gasunie veroorzaakt door een verstoorde relatie tussen de betrokken aannemers.
‘De druk om dit project af te ronden is heel erg hoog, omdat het van invloed is op de gaswinning in Groningen’, zegt Marie-Lou Gregoire, woordvoerder van Gasunie. ‘Als de druk zo hoog is, wordt het soms ook lastig om samen te werken. Niets menselijks is ons vreemd.’ Daar komt bij dat de chemie tussen de betrokken aannemers niet goed is. ‘Iedereen moet wel eens samenwerken met iemand waarvan je denkt: hmm, moet dit nou.’
Gasunie schreef donderdag in een brief aan staatssecretaris Vijlbrief (D66) zich maximaal in te spannen de onderlinge relaties te verbeteren en het gezamenlijke doel van zo snel mogelijk oplevering te realiseren.
De stikstoffabriek bij Zuidbroek speelt een cruciale rol in het beëindigen van de gaswinning. Buitenlands gas wordt er geschikt gemaakt voor Nederlandse huishoudens. Vertraging kan dus gevolgen hebben voor de sluiting van het gasveld. Gasunie adviseert om 1,2 miljard extra gas te winnen bovenop de geplande 4,5 miljard kuub. Staatssecretaris Vijlbrief (D66) gaat er voorlopig niet van uit dat extra winning nodig is.
De fabriek zou eigenlijk in april worden opgeleverd, maar dat werd verschoven naar 1 juli. Sinds donderdag ligt de deadline in september. Maar het is nog niet zeker dat die deadline wordt gehaald. Gasunie: ‘Het vraagt nog forse inspanningen en constructieve samenwerking van de aannemer en zijn onderaannemers om deze afgesproken oplevering daadwerkelijk te realiseren.’

Extra frustraties

De eerdere vertraging, die zou zijn veroorzaakt door de coronacrisis, een van de oorzaken van de moeizame relaties, zegt Gregoire. ‘Daardoor zijn er allerlei zaken bijgekomen die onderling moeten worden geregeld tussen de partijen. Er waren extra mensen nodig en er werd soms ander materiaal geleverd. Dat zorgt voor additionele zorgen en extra frustraties.’

Extra kosten

Volgens Gregoire zijn er gesprekken geweest met de betrokkenen en is er nu extra geld en extra mankracht. Hoeveel duurder het zeker 500 miljoen euro kostende project wordt, wil Gasunie niet zeggen.
Hoofdaannemer Air Products was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar. Onderaannemer Ballast-Nedam zegt te zoeken naar een oplossing, maar wil niet op details ingaan.