Wedstrijdbad in Helperzwembad wordt vernoemd naar Ranomi Kromowidjojo

Een stralende Ranomi Kromowidjojo naast Commissaris van de Koning René Paas
Een stralende Ranomi Kromowidjojo naast Commissaris van de Koning René Paas © Henk Elderman/RTV Noord
Het wedstrijdbad in het Helperbad in de stad Groningen heet voortaan het Ranomi Bad. De naam werd vrijdagavond onthuld door zwemkampioene Ranomi Kromowidjojo. Dat gebeurde aan de rand van het bad waar 'Kromo' op zeer jonge leeftijd haar zwemcarrière begon.
De zwemster uit Sauwerd kreeg ook de provinciale sportprijs uitgereikt: een oeuvreprijs voor haar succesvolle loopbaan, waarin ze onder meer drie gouden Olympische medailles won. Kromowidjojo was voor het officiële gedeelte het middelpunt van een meet and greet. Daarnaast gaf ze een aantal zwemclinics aan de jeugd van zwemclub Trivia.
'Deze prijzen zijn wel hele bijzondere prijzen. Natuurlijk heeft het te maken met zwemmen, maar niet met een race als eerste aantikken. Het is een hele bijzondere avond met mooie toespraken en ik heb een aantal leuke clinics gegeven', vat ze haar bezoek bij Trivia samen.

'Helperbad zit er zo in'

Commissaris van de Koning René Paas en daaropvolgend sportwethouder Inge Jongman van de gemeente Groningen spraken lovend over de Groningse zwemster. 'Namens heel veel Groningers, nee namens alle Groningers hartstikke bedankt', zei Paas bij de overhandiging.
'We willen jouw bijdrage aan de zwemsport blijvend markeren', sprak Jongman. Daarna onthulden beiden de nieuwe naam van het wedstrijdbad aan de Moddermanlaan in Helpman. 'Ik denk dat voor mij heel raar is om naar mijn eigen bad te gaan', zegt ze. Het zwembad zelf blijft gewoon de naam Helperzwembad dragen.