Nog geen besluit over nieuwe plek Afghaanse evacués in Winsum en Zoutkamp

Afghaanse evacués komen aan in Zoutkamp (archief)
Afghaanse evacués komen aan in Zoutkamp (archief) © ProNews (archief)
De gemeente Het Hogeland heeft nog geen besluit genomen over de plekken waar Afghaanse evacués tijdelijke nieuwe huisvesting krijgen.
Zo'n 500 Afghanen verblijven nu nog in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne bij Zoutkamp. Maar omdat Defensie deze locatie weer nodig heeft, moeten de vluchtelingen daar 31 juli weg zijn.
De gemeente is samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langere tijd op zoek naar een andere plek.
Het oude voetbalcomplex van voormalig voetbalvereniging Viboa waar plek is voor containerwoningen
Het oude voetbalcomplex van voormalig voetbalvereniging Viboa waar plek is voor containerwoningen © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

Twee plekken in beeld

Momenteel zijn twee locaties in beeld. Het oude sportcomplex van voormalig voetbalvereniging Viboa in Winsum zou plaats kunnen bieden aan 250 tot 300 evacués. In Zoutkamp wil de gemeente een opvanglocatie neerzetten bij de ijsbaan, voor nog eens 200 Afghanen. Op beide plekken kunnen containerwoningen worden geplaatst.

Zorgen van bewoners

Bewoners in Zoutkamp zien de opvang bij de ijsbaan echter niet zitten. Ze hebben zorgen over de verkeersveiligheid en het aantal parkeerplaatsen. Ook zou de plek onveilig zijn, omdat deze dichtbij bouwwerkzaamheden komt. De nabijgelegen waterwerken worden namelijk binnenkort aangepakt.
Ook in Winsum zijn er gemengde gevoelens. Inwoners vragen zich af of de groep opgevangen Afghanen niet te groot is.
Voor inwoners van beide dorpen zouden op korte termijn informatiebijeenkomsten komen, maar die zijn nog niet gepland.

Nog geen keuze

Burgemeester Henk Jan Bolding gaf eerder aan dat draagvlak belangrijk is, maar dat de Afghanen ook een plek aangewezen moeten krijgen. De gemeente wil deze mensen niet in de kou laten staan.
Vorige week zei Bolding nog dat hij eind deze week een definitieve locatiekeuze wil maken, omdat de nieuwe opvangplekken snel ingericht moeten worden. Nu laat de gemeente weten dat het besluit voor de locaties nog niet is genomen.
'De gemeente krijgt veel telefoontjes en mails over de opvang van de Afghaanse evacués en is blij dat inwoners willen meedenken en meehelpen.'
Burgemeester Henk Jan Bolding (CDA) van Het Hogeland
Burgemeester Henk Jan Bolding (CDA) van Het Hogeland © Gemeente Het Hogeland