Herstellende teammanager Donar hoopt op lange BNXT-reeks: 'Kan nog leuk worden'

Hans Besselink kijkt geconcentreerd naar de wedstrijd
Hans Besselink kijkt geconcentreerd naar de wedstrijd © RTV Noord/Karel-Jan Buurke
De teammanager van Donar, Hans Besselink, hoopt dat zijn club nog ver komt in de BNXT-play-offs. Besselink miste de nationale play-offs, vanwege een operatie aan zijn rug en moest noodgedwongen vanuit huis de wedstrijden volgen.
‘Voor de master of control die ik ben, is het verschrikkelijk, want je kunt niks doen. Als je bij een wedstrijd bent, hoe weinig je ook doet of ziet, er is altijd invloed die je hebt. En als je er niet bij bent, dan zit je voor de televisie te kijken. Je mist de sfeer en de beleving. Ik vind het afgrijselijk’, aldus de teammanager.

'Zenuw bekneld in mijn rug'

Besselink (68) is sinds 2005 werkzaam bij Donar en vanaf 2010 is hij teammanager bij de club. Hij moest ruim een maand geleden geopereerd worden aan zijn rug, waardoor hij voor het eerst in zijn loopbaan de nationale play-offs miste met zijn ploeg. Technisch directeur Drago Pasalic neemt vooralsnog zijn functie waar, hoewel dat niet lang meer zal duren. ‘Het gaat goed met me. Er zat een zenuw bekneld in mijn rug, maar dat is klaar. Ik hoop over een weekje weer bij het team te zijn.’
Herstellende teammanager Donar hoopt op lange BNXT-reeks: 'Kan nog leuk worden'

'Thuis ook gewoon winnen'

Dat zou betekenen dat Donar de derde ronde van de BNXT-play-offs door moet komen tegen Hubo Limburg United. De eerste stap is al gezet. In het Belgische Hasselt werd vrijdagavond met acht punten verschil gewonnen (70-78), waardoor de Groningers een goede uitgangspositie hebben voor de return van dinsdagavond in MartiniPlaza.
Ik moet er nog wel een beetje aan wennen
Hans Besselink - teammanager van Donar
‘Het is mooi dat we gewonnen hebben, dus volgende week moeten we thuis ook gewoon winnen en dan hoef je niet naar het verschil in punten te kijken. Ik vind het alleen jammer dat we ze op bepaalde momenten nog te veel in hun spel lieten komen, en ze te veel runs lieten maken. Maar verdedigend stond het in het derde en het vierde kwart een stuk beter. Als we dat kunnen volhouden, dan ben ik er van overtuigd dat we de volgende ronde halen in deze lange reeks van de BNXT-play-offs (maximaal vijf ronden voor Donar, red.).’

'Het moet nog gaan leven'

Hoewel Donar in die reeks nog zeer aansprekende Belgische en Nederlandse tegenstanders kan treffen, leven de BNXT-play-offs nog niet heel erg. ‘Ik moet er nog wel een beetje aan wennen. Het is net als met fietsen, als je dan een nieuwe wielerwedstrijd hebt, dan zeggen ze: We hebben een nieuwe klassieker. Maar dat duurt even. Het moet nog gaan leven. Maar als ik kijk naar de wedstrijden en de kwaliteit die we in Nederland en België hebben in de bovenste helft, dan kan het nog wel eens heel leuk gaan worden. Maar het kan ook nog wel een jaartje duren, want we moeten eraan wennen. Aan het begin keken we uit naar twee prijzen: de beker en het kampioenschap. Die BNXT-titel moet de komende jaren gaan uitgroeien tot één van de drie.’
De kat van Besselink kijkt door het raam naar binnen
De kat van Besselink kijkt door het raam naar binnen © RTV Noord/Karel-Jan Buurke

De kat Meneer Jansen

Tijdens het kijken van het duel tussen Donar en Limburg United keken er regelmatig twee kattenoogjes de huiskamer in. Het was de kat van Besselink, genaamd 'Meneer Jansen', die liever even buiten bleef. ‘Hij kon er wel in, want er is een luikje. De kat die kan doen wat die wil. Hij is de baas hier. Maar hij zal wel denken: Hij maakt zoveel lawaai, ik blijf lekker even uit de buurt’, lacht Besselink.

'Zou wel eens heel leuk kunnen worden'

‘Ik ben vanmiddag bij de spelers geweest en heb ze even uitgezwaaid. Ik heb vanaf het begin gezegd: Ik wil jullie nog zien spelen als ik weer terug ben, dus jullie moeten wel een beetje jullie best doen. Dat hebben ze me ook beloofd, dus dat gaat wel lukken. Ik ga ervan uit dat we de volgende ronde halen en dan zien we ze tegen Zwolle of Antwerpen, of misschien nog verder tegen Mechelen, Leiden of Oostende. Als we nou met z’n allen voor ogen houden dat dit soort wedstrijden er nog aan zitten te komen, dan denk ik dat het nog wel heel leuk zou kunnen worden. Maar het moet nog een beetje gaan leven bij de mensen', aldus Besselink.
Return en afscheid Miller live
De return van het tweeluik met Limburg United is dinsdagavond vanaf 19.30 uur in MartiniPlaza. Dat duel is live te volgen via een stream van RTV Noord. Voorafgaand aan dat duel wordt tevens afscheid genomen van Pete Miller. De 70-jarige Amerikaan was in het verleden drie seizoenen (1975-1978) als speler actief voor Donar. De afgelopen vijf jaar was hij hoofdcoach van het RTC Noord en aan het einde van het seizoen 2020-2021 was hij daarnaast de vervanger van de ontslagen Donar-coach Ivan Rudez.