Door de mand: Waarom wordt het Oranje van Ronald én Erwin Koeman Europees kampioen in 2024?

Kees Vlietstra
Kees Vlietstra © RTV Noord
Er zijn twee antwoorden op deze vraag. Het eerste antwoord is simpel: Oranje scoort meer doelpunten dan Duitsland in de finale. Voor het tweede, meer wetenschappelijke antwoord, neem ik u mee naar een warme woensdag in juli, 1982.
Plaats van handeling: speellokaal van de Jan G Jordenschool in Stad. De leerlingen van klas 6b voeren een musical op ter afsluiting van hun laatste schooljaar. Het speellokaal zit bomvol met ouders, leerlingen, conciërges, meesters en juffen. Klas 6b heeft maar 11 leerlingen waardoor de meeste kinderen een dubbelrol hebben in de zelf ontworpen musical. Uw columnist heeft zelfs 3 rollen: kapitein, boom en nieuwslezer. In de rol van nieuwslezer praat ik de ene scène aan de andere. Teksten haalde ik uit de Donald Duck en gebruikte ze als inleiding naar de liedjes in de musical.
Het doek gaat op. Op het wankele podium staat een klein tafeltje met een klein stoeltje met een klein nieuwslezertje:
‘Goedenavond dames en heren, jongens en meisjes.
Beroemde professoren in Japan hebben ontdekt waarom een brandweerwagen rood is. Dat komt omdat een brandweerwagen vier wielen heeft. Die wielen zijn rond. Een Engelse munt, de penny, is ook rond. Op die penny staat koningin Elisabeth. De Queen Elisabeth is een schip. Dat schip vaart op oceanen. In oceanen zwemmen vissen. Vissen hebben vinnen. Finnen zijn inwoners van Finland. Finland grenst aan Rusland. In Rusland wonen communisten. Communisten zijn rood. Dáárom is een brandweerwagen rood.’
Dan nu het op de afgelopen sportweek gebaseerde brandweerwagenrood-antwoord op de vraag waarom Oranje het EK ‘24 gaat winnen.
Danny Buijs wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe trainer van KV Mechelen. KV Mechelen was in de jaren ‘80 de club van Erwin Koeman. Erwin is de oudere broer van Ronald. Samen hebben ze voor de FC gespeeld. Er is een tribune in de Euroborg naar ze vernoemd: de Koeman tribune. Het kan nog mooier: het Helperbad is van de week vernoemd naar Ranomi Kromowidjojo en heet nu het Ranomi Bad.
In dat bad zit water. Een zee bestaat uit water. Aan het eind van de zee is het strand. Aan het strand van Carcavelos in Portugal ligt een boulevard. Aan die boulevard zitten strandtentjes. Met terrasjes. Op zo’n terrasje zit de staf van TalentTeamNL Korfbal. Aan het diner.
Of het gesmaakt heeft vraagt de ober in hakkelend Engels terwijl hij vakkundig de lege borden van tafel pakt. Mijn broertje kijkt de ober voldaan aan. ‘Yes, it was great. Compliments for the cock.’
Mijn broertje is assistent bondscoach van TalentTeamNL. We doen het samen. Net zoals in 2012 toen we samen Nic. van de ondergang probeerden te redden. Toen coachten we een wedstrijd in Dordrecht. Tegen Deetos. Spannend potje. Onze Asian Sensation Ricky Wu had een snipperdag opgenomen. Hij speelde als een nat pak noodles en kreeg de bal er maar niet in. Zesendertig keer schieten, nul goals. Een kwartier voor het einde was ik er wel klaar mee; wisselen die Wu.
‘Als je Ricky wisselt ga ik je dood vermoorden. Geloof me, hij gooit straks de winnende erin,’ schreeuwt mijn broer in mijn oor. Ik kijk hem verbouwereerd aan. ‘Niks mee te maken,’ schreeuw ik terug. ‘Hij schiet zoals jij voetbalt, de verkeerde kant op. Ik ga hem nu wisselen.’
Mike kijkt me aan met zijn bekende grimas. Bek open zuurkool. ‘Jij wisselt helemaal niemand, tactisch stuk onbenul. Hij flikkert hem er straks in. Geloof me. Hij heeft het me beloofd.’
Lang verhaal kort: we hebben tien minuten zitten bekvechten of we Ricky nu wel of niet moesten wisselen. Na afloop in de kantine hoorden we dat Ricky de winnende had gescoord.
Terug naar het brandweerwagenrood-antwoord. Waarom worden Ronald en Erwin Europees kampioen? Broer Mike voetbalt, nog steeds vaak de verkeerde kant op, bij vv Helpman. Ronald en Erwin Koeman begonnen ook bij Helpman. Altijd de goede kant op.
Van links en rechts. Ook op links en ook van Helpman is Bjorn Meijer. Die Meijer wordt door de nieuwe bondscoaches Ronald en Erwin meegenomen naar het EK in Duitsland. Tien minuten voor tijd in de finale tegen het gastland krijgen Ronald en Erwin ruzie. Bjorn eruit of Bjorn laten staan? Tijdens die broedertwist kopt Helpman-Meijer een splijtende voorzet van die andere Groninger Hans Hateboer strak in de kruising. Erwin en Ronald vallen elkaar in de armen. Europees kampioen. Na 1988 weer.
En dáárom is een brandweerwagen rood.