Op de rolstoelfiets: 'Misschien zijn we gek, maar als je achter de geraniums blijft zitten gebeurt er niks'

Freerk de Boer en Maria Romp met de rolstoelfiets
Freerk de Boer en Maria Romp met de rolstoelfiets © Elwin Baas/RTV Noord
Vorig jaar strandde de pelgrimage naar Santiago de Compostella van Maria Romp en Freerk de Boer in Noord-Frankrijk. Nu gaan ze in de herkansing. Dat doen ze met de rolstoelfiets.
In juni vorig jaar begonnen ze vanuit Uithuizen. 'Maar door materiaalpech en medische problemen zijn we gestrand', vertelt De Boer. Hij was vroeger een fanatieke fietser en kampeerder, maar kwam door een auto-immuunziekte in een rolstoel terecht. Hij is niet het type dat dan maar in een hoekje kruipt.
'Misschien zijn we wel gek, maar als je achter de geraniums blijft zitten gebeurt er niks', zegt hij. 'Niks doen is nooit leuk, zeker niet als je meerdere handicaps hebt. Misschien is het een beetje prestige. Maar ook om te laten zien dat je met een handicap meer kan dan je meestal verwacht.'
Vorig jaar begonnen ze hun eigen stichting: Onbeperkt op de Fiets. Daarmee hopen ze mogelijk te maken dat meer mensen gebruik kunnen maken van een rolstoelfiets, door er eentje te huren.
Er moeten dingen uitgepraat worden, anders lukt het niet
Maria Romp

'Je zit wel aan elkaar vast'

Zijn partner Maria doet het zware werk, zij moet trappen. 'Je kunt niet zeggen: ik ben zat van jou, fiets jij maar de andere kant uit. Je zit wel aan elkaar vast. Dus er moeten dingen uitgepraat worden, anders lukt het niet', vertelt ze.
Het stel vertelt over hun plannen:
Op de rolstoelfiets naar Santiago de Compostella

Met hulp van een team

Het stel is maandagochtend vanuit Haren richting Noord-Frankrijk vertrokken, om van daaruit de draad van de afgebroken pelgrimage weer op te pakken. Dat doen ze niet alleen. Er gaat een team mee, net als een bus en aanhanger vol met spullen.
'Zonder dat team kunnen we heel weinig', zegt De Boer. 'Ze zorgen ervoor dat het op de campings georganiseerd is, zorgen voor de eterij en de wasserij. Wij hoeven alleen maar te fietsen.' Zijn vriendin grijpt in: 'Ho, ho, ho.'
'Sorry, Maria hoeft alleen maar te fietsen. Ik geef aanwijzingen, soms luistert ze niet. Als je ziet wat er allemaal aan materiaal in de kar ligt, denk je: mijn god, waar zijn ze mee bezig?

'Teleurstellingen horen erbij'

'Wij denken dat we dit kunnen, maar we hebben het nog nooit gedaan', zegt Romp. 'En bij de camino (de pelgrimstocht naar Santiago - red.) horen ook teleurstellingen. Dus als dat niet lukt, dan is dat ook een onderdeel van onze reis.'