Bijna tienduizend Groningers wonen te ver van pinautomaat; Woldendorp spant de kroon (update)

Iemand pint bij een geldautomaat
Iemand pint bij een geldautomaat © Jos Schuurman/FPS
Bijna tienduizend Groningers moeten meer dan vijf kilometer reizen om contant geld bij een geldautomaat te pinnen. Volgens een afspraak van de gezamenlijke banken is dat te ver. Vanuit Woldendorp is de dichtstbijzijnde geldautomaat zelfs op meer dan negen kilometer afstand.
Dat blijkt uit cijfers van Geldmaat op basis van postcodes, die door Omroep Gelderland zijn opgevraagd en geanalyseerd.

Afspraak banken: binnen vijf kilometer

De Nederlandsche Bank, banken, consumentenorganisaties en winkeliers hebben afgesproken dat 99,76 procent van alle Nederlanders hemelsbreed binnen vijf kilometer contant geld moet kunnen pinnen. Ze nemen voor lief dat 0,24 procent van de Nederlanders verder moet reizen. In onze provincie wordt de norm van vijf kilometer alleen in de gemeenten Groningen en Veendam gehaald.
Oldambt is de gemeente in het land waar in verhouding meeste inwoners wonen die meer dan vijf kilometer moeten reizen om bij een pinautomaat te zijn. Het gaat om ruim 3700 mensen. Dat is 9,8 procent van alle inwoners. Als de norm van 0,24 procent hier gehaald zou worden, zouden minder dan honderd Oldambtsters verder dan vijf kilometer moeten reizen voor een geldautomaat.
Lees verder onder de kaart. Klik op jouw gemeente om te zien hoeveel mensen meer dan 5 kilometer moeten reizen.

Landelijke norm

Volgens Geldmaat-woordvoerder Margo van Wijgerden is het niet vreemd dat met name aan de randen van de provincie de norm niet wordt gehaald. 'Dat is in de rest van Nederland ook zo.' Ze benadrukt dat de afspraak een landelijke norm is, die eigenlijk niet zomaar op provincies en gemeenten moet worden losgelaten. 'Zo is die norm niet bedoeld.'
Dat betekent dat als de norm voor Nederland als geheel gehaald wordt, er in principe geen verdere actie wordt ondernomen. De woordvoerder legt uit dat in 2013 is geïnventariseerd hoeveel mensen hemelsbreed op meer dan vijf kilometer van een geldautomaat woonden. 'Toen bleek dat 0,24 procent van de inwoners op een grotere afstand zat. Die situatie van toen hebben de banken overgenomen. Ze kwamen tot de conclusie dat ze deze norm acceptabel vonden.'

'Alleen op plekken waar je geld ook kan uitgeven'

Een belangrijke voorwaarde voor Geldmaat is dat een automaat op een plek staat waar al voorzieningen zijn, zoals een supermarkt, bakker of kapper. Van Wijgerden: 'Dat ervaren mensen ook als prettig. Ze moeten het geld dat ze willen pinnen ook op die plek kunnen uitgeven. Anders heeft het plaatsen van een automaat, puur om aan de norm te voldoen, geen zin.' Volgens de woordvoerder vinden er in zo'n geval te weinig transacties plaats en wordt een geldautomaat te duur.
Moet een geldautomaat dan rendabel zijn om op een bepaalde plek te kunnen staan? Dat is volgens Van Wijgerden niet per se het geval. 'Er zijn locaties in Nederland waar dermate weinig gepind wordt, dat het apparaat er op zich niet zou hoeven staan. Maar we handhaven ze daar dan toch, omdat ze op een plek staan met voorzieningen. We vinden het in zo'n geval belangrijk om een geldautomaat voor een flink aantal inwoners toch beschikbaar te houden.'

Grootste afstanden

Mensen uit Woldendorp moeten van alle Nederlanders het verst rijden voor een bezoek aan de 'flappentapper'. Die zit hemelsbreed op 9,5 kilometer, in Farmsum. Diezelfde geldautomaat zit op 8,8 kilometer vanaf Termunten en 8,5 kilometer vanaf Nieuwolda-Oost. Daarmee vormen deze dorpen de landelijke top-3 in de lijst van dorpen die hemelsbreed het verst weg liggen van een pinautomaat. Op de vierde plek staat De Cocksdorp op het eiland Texel. Daar ben je hemelsbreed acht kilometer verder voordat je cash geld kunt pinnen.
Pinnen in Woldendorp
Lees verder onder de tabel

Kamervragen PvdA

Inmiddels heeft Henk Nijboer, Tweede Kamerlid voor de PvdA, Kamervragen gesteld over dit onderwerp. Hij wil onder meer weten waarom de afstandsnorm in Nederland in zoveel delen van het land wel wordt gehaald, maar 'in het bijzonder in het Noorden' niet.
Dit bericht is aangevuld met het nieuws dat de PvdA Kamervragen heeft gesteld. Ook ontbrak Lauwersoog in een eerdere versie ten onrechte in bovenstaande tabel. Ook dat is inmiddels aangepast.
Update 2 juni 2022: De alinea over Oldambt als gemeente met relatief de meeste inwoners die verder van vijf kilometer van een geldautomaat wonen is aangepast, omdat nauwkeurige cijfers beschikbaar zijn gekomen. Daaruit blijkt dat Oldambt deze lijst aanvoert en niet Midden-Drenthe (zoals in een eerdere versie van dit artikel). Dat komt omdat het percentage van Midden-Drenthe veel lager uit bleek te pakken.