Bant (Flevoland) krijgt aanmeldcentrum voor asielzoekers om druk op Ter Apel te verlichten

De poorten bij het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel
De poorten bij het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel © Martijn Klungel/RTV Noord
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft een stuk grond in Bant in Flevoland gekocht en wil daar een extra aanmeldcentrum bouwen. In de toekomst moeten er zo'n 250 tot 300 asielzoekers verblijven.
Met de komst van het aanmeldpunt moet de druk op het, nu nog enige, aanmeldcentrum in Ter Apel worden verlicht. Het is daar al negen maanden overvol. De gemeente Noordoostpolder moet de komst van het aanmeldcentrum in Bant nog wel goedkeuren. Tevens kunnen asielzoekers niet zomaar binnenlopen, zoals in Ter Apel. Ze moeten van tevoren een afspraak maken.
'Komst extra aanmeldcentrum in Bant niet direct oplossing voor Ter Apel'

Bouw

Volgens staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Eric van der Burg (VVD), moet de locatie zo snel mogelijk gebruikt worden om Ter Apel te helpen. Ook al zijn alle faciliteiten nog niet klaar. Het is nog onduidelijk wanneer wordt gestart met de bouw. Van der Burg verwacht dat dit nog zeker maanden zal duren.
Eind vorig jaar al werd een extra aanmeldcentrum toegezegd door voormalig staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD). Het zou volgens de IND uiterlijk januari dit jaar klaar moeten zijn. Toch kwam het er niet omdat maandenlang geen enkele gemeente bereid was om zo'n aanmeldcentrum te realiseren.
Het COA wil in Bant een locatie ontwikkelen, waar nieuwe asielzoekers de eerste stappen van het asielproces doorlopen. Er moet dan worden gedacht aan medische checks, registratie en identificatie. Door deze plannen hoopt het COA de pijn in Ter Apel te kunnen verlichten.
Burgemeester Jaap Velema is blij dat de extra locatie er komt, omdat hij verwacht dat het Ter Apel gaat helpen. 'Wel met een kritische noot, omdat het geen daadwerkelijk inlooppunt is. Zo is het wel in het regeerbeleid aangekondigd', zegt hij. De burgemeester ziet het dus ook als een goede tussenstap richting een structurele oplossing.

Mogelijk weer tenten

De kans is aanwezig dat er woensdagavond weer tenten worden geplaatst bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Deze zijn bedoeld voor nieuwe vluchtelingen, die zich melden bij het complex van het COA. Dit zei staatssecretaris Van der Burg woensdag in het asieldebat in de Tweede Kamer.