Veroordeelde dansschoolhouder: 'Ik ben onterecht veroordeeld'

Dansschoolleraar Khalid A. in de rechtbank
Dansschoolleraar Khalid A. in de rechtbank © Petra Urban
De voormalige dansschoolhouder uit Groningen, die is veroordeeld tot zeven jaar cel voor het seksueel misbruiken van dertien leerlingen, is naar eigen zeggen onterecht veroordeeld. Dat zei de 39-jarige Khalid A. maandag tegen het Gerechtshof in Leeuwarden, waar hij de zaak nu aan voorlegt.
De man wil dit aantonen en zijn verdediging tot in de puntjes voorbereiden, zei hij tegen de hogere rechters. ‘Of dat nu binnen of buiten de muren van de PI (penitentiaire inrichting, red.) moet gebeuren, is mij om het even’, zei hij.

Deel minderjarig

De voormalige dansschoolhouder werd in september in Groningen veroordeeld voor het aanranden, verkrachten en pogingen daartoe van dertien leerlingen. Hij maakte zich ook schuldige aan andere vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een deel van de slachtoffers was nog minderjarig. De straf kwam overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Hetze

De jonge dansers waren niet alleen leerlingen, maar ook stagiairs en docenten van Groningen Dance Center. A. leidde de school, waarop ongeveer 450 leerlingen zaten. Deze school bestaat inmiddels niet meer. Het misbruik begon in 2015 en A. werd in de zomer van 2020 aangehouden. A. bekent seksueel contact met één 17-jarige leerlinge. Maar dat was met wederzijdse toestemming, zei A. ook tegen het Gerechtshof. De overige aangiftes zouden zijn gedaan tijdens een hetze die tegen hem werd gevoerd.

'Een enkelband is geen bezwaar'

De oud-dansschoolhouder wil dit ontrafelen door middel van alle digitale telefoongesprekken die er zijn van hem met alle slachtoffers. Hij wil ook de bestanden van een oude telefoon, die hij in 2016 had. Het liefst wil A. op schorsingsvoorwaarden vrij, zodat hij deze gesprekken, foto's en filmpjes in alle rust thuis kan doornemen. Tegen een enkelband, contact- en locatieverbod of zelfs huisarrest, heeft de man geen bezwaar. Het Hof vindt de zaak te ernstig om A. naar huis te sturen. Hij mag de bestanden binnen de PI bekijken.
De inhoudelijke behandeling in hoger beroep staat gepland op 26 oktober. A. zit in elk geval de komende drie maanden vast. Na die periode is de volgende inleidende zitting.