Stad is een muurschildering rijker: Aletta Jacobs siert het Broerplein

Er wordt nagepraat aan het Broerplein na de onthulling van de muurschildering
Er wordt nagepraat aan het Broerplein na de onthulling van de muurschildering © Robert Pastoor/RTV Noord
Ze had al een borstbeeld, maar daar is een muurschildering bij gekomen. Aletta Jacobs is vereeuwigd op een muur aan de Broerplein in de stad Groningen.
Het initiatief voor de muurschildering komt van oud-ChristenUnie-raadslid Gerben Brandsema. Hij deed in de gemeenteraad het voorstel om meerdere muurschilderingen van wetenschappers te laten aanbrengen en had daarvoor inspiratie opgedaan in Leiden. Zijn eigen favoriet is Frits Zernike.
'We hebben de Zernike Campus en ik denk dat weinig mensen weten dat die vernoemd is naar Frits Zernike. Ik denk dat er nog minder mensen zijn die weten dat het een Nobelprijswinnaar is en nóg minder mensen die weten waarvoor hij die prijs heeft gewonnen.'
Brandsema zelf weet het wel en geeft het antwoord: 'Voor de fasecontrastmicroscoop.'
Stad is een muurschildering rijker: Aletta Jacobs siert het Broerplein

Aletta Jacobs

Jacobs is onlosmakelijk met de Rijkuniversiteit Groningen (RUG) verbonden. Ze was de eerste officieel ingeschreven studente aan een Nederlandse universiteit. Ze was eveneens de eerste vrouwelijke arts en tevens voorvechtster van vrouwenrechten. De universiteit had de schildering eigenlijk vorig jaar willen laten maken, want dat was het Aletta-jaar bij de RUG. Daarin werd stilgestaan bij vrouwen in de wetenschap.
Toch is rector magnificus Cisca Wijmenga ook een jaar later erg blij met de aanwinst. 'Ik zag een tijdje geleden een filmpje dat in Amsterdam was gemaakt en over Aletta ging. Daarin werd ze geclaimd door de stad Amsterdam en dat vond ik toch wel heel bijzonder. Aletta is toch van Groningen?', dacht ze op dat moment.

Meer opdrachten door schildering

Naast het borstbeeld voor het Harmoniegebouw, op steenworp afstand van de muurschildering, is Aletta Jacobs nu dus ook met verf vereeuwigd. Jacobs zal niet de laatste zijn die zo'n eerbetoon krijgt. Nog minimaal vier andere wetenschappers zullen binnenkort ook in de stad worden afgebeeld. De kunstenaars van de Jacobs-schildering, die onlangs nog vastzaten tijdens hun verfklus, hebben nu al veel aan de eerste universitaire studente te danken.
Hun agenda stroomt vol sinds bekend is dat ze aan de schildering werken. Daar zijn ze uiteraard blij mee, ook omdat vrouwen minder voorkomen in de 'muurschilderwereld'. 'Dat is namelijk best wel een mannenwereld', zegt Jonna Bo Lammers. 'Vrouwen doen dit niet heel vaak, omdat het een beetje onveilig op straat is. Er is dus wel een gelijkenis tussen ons en Aletta Jacobs.'