Miljoenen extra voor aanpak georganiseerde misdaad in het Noorden

De politie onderzoekt een drugslab
De politie onderzoekt een drugslab © Archieffoto ANP
Noord-Nederland krijgt jaarlijks meer dan drie miljoen euro extra voor de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Dat heeft het ministerie van Justitie maandag bekendgemaakt.
Voor heel Nederland is jaarlijks een extra bedrag van veertig miljoen euro beschikbaar.

Drugslabs op platteland opsporen

Minister Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid trekt het geld onder meer uit om drugslabs op het platteland op te sporen en te ontmantelen. Ook internationale drugssmokkel staat hoog op de actielijst. Plezierjachthavens worden genoemd als plekken die daar mogelijk gevoelig voor zijn. Verder wordt de samenwerking met buurlanden verbeterd, om te voorkomen dat criminelen daar onder de radar verdwijnen.

Budget van organisatie verdubbelt

Het geld van het ministerie komt terecht bij het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC). Dat is een organisatie waarin onder meer de politie, douane, gemeenten en het FIOD samenwerken om criminele activiteiten een halt toe te roepen.
Voor het verbeteren van de organisatie krijgt RIEC Noord-Nederland er per jaar zeven ton bij. Daarmee verdubbelt het budget, zegt een woordvoerder van het ministerie.

2,5 miljoen extra voor aanpak

Voor de daadwerkelijke aanpak van georganiseerde misdaad kan Noord-Nederland jaarlijks rekenen op nog eens ruim 2,5 miljoen euro. Hoeveel geld er precies naar het Noorden gaat, hangt volgens het ministerie af van de plannen die ingediend worden. 'Op basis daarvan bekijken we hoe het geld over Nederland wordt verdeeld.'