Extinction Rebellion protesteert bij kolencentrale RWE in de Eemshaven

Extincion Rebbellion bij de kolencentrale
Extincion Rebbellion bij de kolencentrale © Steven Radersma/RTV Noord
De noordelijke afdelingen van de activistische beweging Extinction Rebellion hebben maandagmiddag enige tijd actiegevoerd bij de kolencentrale RWE in de Eemshaven.
Met zo'n dertig man protesteerden ze bij de hoofdingang van de kolencentrale, met spandoeken en kruiwagens vol nep-kolen. Ze wilden de ingang van de centrale niet blokkeren. 'We houden een manifestatie, een legale actie en we blokkeren niet. Ook maken we niets kapot, want we willen de aandacht vestigen op het onrecht dat hier plaatsvindt', zegt Leo van Kampenhout van Extinction Rebellion.
Extincion Rebellion demonstreert bij RWE-centrale in Eemshaven
Het onrecht zit volgens Van Kampenhout in de rechtszaak die RWE aanspant tegen de Nederlandse staat. 'RWE klaagt de staat aan voor 1,4 miljard euro. Wij vinden het onterecht dat de Nederlandse belastingbetaler moet betalen aan de aandeelhouders van RWE.'

Biomassacentrale

Het Duitse energiebedrijf RWE eist een schadevergoeding van de Nederlandse staat, omdat die het opwekken van elektriciteit met behulp van steenkool wil verbieden. Het bedrijf zegt daardoor 1,4 miljard euro schade te lijden.
We willen solidair zijn met de werknemers die hun baan verliezen door de energietransitie
Leo van Kampenhout - Extinction Rebellion
'Ze hadden kunnen voorzien dat steenkool verboden wordt', aldus Van Kampenhout. 'Daarom zijn ze ook aan het ombouwen.' In 2030 moet de kolencentrale volledig omgebouwd zijn tot biomassacentrale.
Extinicion Rebellion bij de kolencentrale
Extinicion Rebellion bij de kolencentrale © Steven Radersma/RTV Noord
Naast het protesteren tegen de rechtszaak wilden de activisten ook de huidige werknemers van RWE een hart onder de riem steken. 'We willen solidair zijn met de werknemers die hun baan verliezen door de energietransitie', zegt Van Kampenhout. 'Ze werken hard en moeten worden begeleid naar nieuw werk. Zij moeten daar niet financieel onder lijden.'
De politie was wel even aanwezig bij de protestactie, maar zag geen reden om in te grijpen. De actie duurde tot 15.00 uur.