Eis: 2,5 jaar voor schietincident in Populierenlaan in Stad

De politie doet onderzoek naar de schietpartij in Selwerd
De politie doet onderzoek naar de schietpartij in Selwerd © ProNews
De 28-jarige Groninger die in de Populierenlaan in stadswijk Selwerd een andere man in zijn bovenbeen schoot, zou hiervoor een celstraf van 2,5 jaar uit moeten zitten. De officier van justitie eiste deze straf voor een poging tot zware mishandeling. De verwondingen waren te gering om te kunnen spreken van poging tot moord of poging doodslag.
Het slachtoffer belde vorig jaar in oktober zelf met de meldkamer. Hij was beschoten en gewond aan zijn been. De hulpdiensten zagen een gaatje aan de voor- en achterkant van het been. Het bloedde nauwelijks. Er waren geen belangrijke (slag)aders geraakt. De man zei dat twee mannen op hem af kwamen lopen, waarvan eentje onmiddellijk schoot.

Niets mee te maken

De man kende één van deze mannen. Hij had een afspraak met hem in verband met een schuld. De andere man, de schutter, kende hij niet. De politie pakte twee mannen op 1 december op, onder wie de 28-jarige Groninger. Die zweeg in eerste instantie, later bekende hij dat hij had geschoten. Hij had niets met dit conflict te maken, hij was ter ondersteuning meegekomen.

Oplossen met geweld

De Stadjer nam uit voorzorg een wapen mee. ‘Ik hoorde dat deze mensen alles oplossen met geweld’, zei hij tegen de rechter. Hij had het wapen schietklaar op zak. Hij zei dat hij schoot, omdat de ander een mes uit zijn zak haalde. Hij wist nu niet meer zeker of hij echt wel een mes had gezien. Na de schot rende hij weg en gooide het wapen in het water.

Schaamteloos

De officier van justitie noemde het schaamteloos om met een schietklaar wapen rond te lopen. Bovendien is de Stadjer vaker veroordeeld voor geweldsfeiten. Tijdens het incident hing nog een voorwaardelijke celstraf van drie maanden boven zijn hoofd. Wat betreft de aanklaagster moet de man die ook uit gaan zitten.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.