Lycurgus haalt met Amerikaan Coenen een ‘emotiespeler’

Ryan Coenen in actie in Polen
Ryan Coenen in actie in Polen © Eigen foto
Amysoft Lycurgus heeft Ryan Coenen vastgelegd voor komend seizoen. De 25-jarige Amerikaan is na de Canadees Kern en de Amerikaan McCauley de derde buitenlandse speler in de selectie van de Groningse volleybalclub.
De 2.09 meter lange passer-loper komt over van BBTS Bielsko Biala, waarmee hij het afgelopen seizoen kampioen werd op het tweede niveau van Polen. Daarvoor speelde de in Milwaukee geboren Coenen vijf jaar voor Lewis University in de buurt van Chicago. Daar maakte hij vier keer deel uit van het all-star team van de NCAA-competitie in Amerika.

‘Emotiespeler’

Coenen typeert zichzelf: ‘Ik ben een emotiespeler en dat ben ik altijd al geweest. Ik probeer met vertrouwen te spelen en schreeuw veel om mijn teamgenoten goed bij de les te houden. Ik beloof dat ik iedere dag honderd procent mijn best ga doen’, aldus de Amerikaan, die al informatie had over zijn nieuwe club. ‘Ik ken Mitch Perinar, Collin Mahan en Austin Matautia wel. Ik heb tegen ze gespeeld of we zaten samen in selecties. Ik hoorde goeie dingen over de club, met prima faciliteiten.’
Ryan Coenen
Ryan Coenen © Eigen foto

‘Viel twee jaar geleden al op’

De technische staf van Lycurgus had Coenen al langer op het oog en wilde hem vorig jaar al naar Groningen halen. ‘Twee jaar geleden viel Ryan al op toen we met Mitch Perinar bezig waren. Hij heeft lengte en is blokkerend en serverend sterk. Een goeie pipe en sterk op hoge ballen. Coenen heeft veel potentie en aantrekkelijke elementen. Een passer-loper van twee meter negen zie je weinig en bij gebrek aan goede passer-lopers in Nederland moeten we toch elders kijken. Ryan is aanvallend ingesteld en kiest voor de ontwikkelingsmogelijkheden bij ons’, aldus Lycurgus-coach Arjan Taaij.
En toen waren er 10

Coenen is de tiende speler die vastligt bij Lycurgus voor komend seizoen:

Spelverdeler: Markus Held, Tieme de Jong
Diagonaal: Jacob Kern (Can)
Passer-loper: Ryan Coenen (VS), Kyle McCauley (VS), Maarten Bartels
Middenaanval: Niels de Vries, Luuk Hofhuis, Jesper Schut
Libero: Jeffrey Klok