Koningin Máxima steelt show bij ondernemersfeestje in Forum

Koningin Máxima maakt haar opwachting in het Forum
Koningin Máxima maakt haar opwachting in het Forum © Loek Mulder/RTV Noord
Geen Groningse prijswinnaar, zelfs geen finalist uit de provincie bij de verkiezing van de prestigieuze Koning Willem I-prijzen, de Oscars voor de beste bedrijven van het land. Maar wel een groots ondernemersfeestje in het Forum in Groningen maandagavond.
Onder de paar honderd ondernemers zagen we landelijk voorzitter Ingrid Thijssen van werkgeversorganisatie VNO-NCW, Sjaak van der Tak, voorzitter van de boerenorganisatie LTO Nederland, Klaas Knot, president van de Nederlandse Bank en als ster van de avond was er als erevoorzitter van het prijscomité Koningin Máxima. Uiteraard gehuld in de fraaiste jurk en op zo te zien ook de hoogste hakken.
Zij mocht de prijzen uitreiken aan het beste mkb-bedrijf, de meest duurzame onderneming en het best presterende grootbedrijf. Bedrijven die door de jury onder leiding van geboren Groninger Klaas Knot werden beoordeeld op de vier D’s: durf, daadkracht, duurzaamheid en doorzettingsvermogen.
Koningin Máxima steelt show bij ondernemersfeestje in Forum

'Proat is gain jenever'

‘Meer D’s zijn niet nodig. Want als ’t nait neudig is, nait doun’, zei Knot die het publiek trakteerde op een reeks onversneden Groningse oneliners. Hij hield het kort want ‘proat is gain jenever’, aldus Knot.
Verder veel ondernemerspraat van: ‘Als iemand zegt dat het niet kan, dan doen we het dus’. Ook kwam het woord passie vaak voorbij in de presentaties, waarin ook iedereen telkens erg trots was en heel veel energie kreeg van ondernemen.
Klaas Knot maakt koningin Máxima aan het lachen
Klaas Knot maakt koningin Máxima aan het lachen © Steven Radersma/RTV Noord

Winnaar in tranen

Terecht? Vast. Want de negen genomineerden - drie in iedere categorie - waren zonder uitzondering koplopers in hun sector, met excellente producten en mooie groeicijfers.
Dat de prijs veel losmaakt bleek wel uit de reactie van de winnaar in de categorie meest duurzame onderneming, Mud Jeans uit Amsterdam. Bij de oprichter van het bedrijf liepen de emoties zo hoog op, dat hij ten overstaan van de koningin in tranen uitbrak. ’Ik heb het niet alleen gedaan’, riep hij snikkend en wijzend naar zijn familie en personeel in de zaal.
Bij de mkb-bedrijven ging de oorkonde naar de Maan Group uit Raalte, fabrikant van speciale lijmen. Het beste grootbedrijf werd chipfabrikant NXP uit Eindhoven, een onderneming in 2006 ontstaan vanuit Philips en nu werkgever van 30.000 mensen wereldwijd en een omzet van 11 miljard euro.
Koningin Máxima met vertegenwoordigers van de drie winnende bedrijven en president Klaas Knot van de Nederlandsche Bank
Koningin Máxima met vertegenwoordigers van de drie winnende bedrijven en president Klaas Knot van de Nederlandsche Bank © Steven Radersma/RTV noord

Gronings tintje

Naar het Groningse tintje was het even zoeken. Maar de genomineerde bakker Vessem uit Haarlem bekende dat hij zijn exclusieve Hollandse broodlijn bakte van meel uit Groningen. En genomineerde Demcon heeft sinds een paar jaar ook een Groningse vestiging. En o ja, presentatrice Sophie van den Enk studeerde in Stad.
Commissaris van de Koning René Paas had Klaas Knot vooraf op het hart gedrukt geen toespelingen te maken over de geografische locatie van de avond om opmerkingen te voorkomen over zaken als ‘Het Hoge Noorden’.
En inderdaad, iedereen prees het Forum en vond Groningen een mooie stad, maar de heen- en terugreis waren deze keer wel wat lang. De volgende uitreiking over twee jaar vindt dus waarschijnlijk ergens anders plaats.