FC Groningen-publiekslieveling Fandi krijgt eigen boek: 'Ga het in één ruk uitlezen'

Fandi (rechts) als speler van FC Groningen met toenmalig trainer Han Berger
Fandi (rechts) als speler van FC Groningen met toenmalig trainer Han Berger © Jubileumboek 40 jaar FC Groningen
Hij speelde slechts twee seizoenen voor FC Groningen, maar toch groeide Fandi Ahmad uit tot publiekslieveling en fenomeen. De Parel van Maleisië wordt zondag zestig jaar en op zijn verjaardag verschijnt een boek over zijn leven.
Fandi maakte tussen 1983 en 1985 een onuitwisbare indruk met zijn oogstrelende fluwelen techniek. Maar ook als mens was hij een voorbeeld voor anderen.

17

Komende zondag komt een boek uit over de lieveling van het Oosterpark: Fandi: Honor & Sacrifice, geschreven door de Maleise schrijfster Durga Poonambalam. Het boekt telt zeventien hoofdstukken en verwijst naar het vaste rugnummer van Fandi in Singapore.
Fandi met zijn boek Honour & Sacrifice
Fandi met zijn boek Honour & Sacrifice © Eigen foto

In het rijtje Cruijff en Maradona

'Diego Maradona was groot in Zuid-Amerika, Johan Cruijff en Franz Beckenbauer in Europa en ik denk dat Fandi een grootheid was in Azië in die tijd, vandaar dat ze dat boek uitbrengen', zegt Jack Suiveer uit Bedum, al jarenlang bevriend met Fandi.
Fandi, geboren in Singapore, kwam twee seizoenen (1983/1984 en 1984/1985) uit voor FC Groningen. Hij speelde 44 duels, stond 30 keer in de basis en scoorde twaalf keer. In 2003 behoorde hij tot het FC Groningen Elftal van de Eeuw.

Vriendschap

Suiveer woonde in de jaren '80 in Paddepoel, dichtbij Fandi. 'Ik woonde in de Uranusstraat en Fandi in de Marsstraat. Wij, als jonge jongens - ik was 16 en Fandi 21 - gingen af een partijtje spelen op straat. Dat kan tegenwoordig niet meer, maar op een gegeven moment kwam hij naar buiten en speelde hij mee. Zo is een vriendschap ontstaan en ben ik in die twee jaar veel met hem omgegaan. We kwamen dagelijks bij elkaar over de vloer. Dat was een heel leuke periode.'
Fandi en Jack Suiveer in hun jongere jaren
Fandi en Jack Suiveer in hun jongere jaren © Jack Suiveer

Fandi als chauffeur

Suiveer heeft Fandi vaak zien spelen in het Oosterparkstadion, maar andersom kwam ook regelmatig voor. 'Ik speelde destijds bij Astrea en Fandi ging heel vaak mee als chauffeur. Dan was het soms een attractie als wij ergens in de provincie kwamen en het bleek dat A1-team van Astrea met Fandi aankwam als chauffeur. Dat was echt wel leuk.'

'Type Götze'

Veel FC Groningen-supporters hebben nog altijd een zwak voor de technisch vaardige speler uit Maleisië, maar er zijn ook een hoop supporters die Fandi nooit bewust hebben meegemaakt. Wat voor voetballer was hij?
'Je kunt hem wel vergelijken met Mario Götze (middenvelder van PSV, red.). In het begin had Fandi het wel moeilijk, want Groningen trainde wat vaker dan in Azië en op het middenveld was veel concurrentie met onder meer Erwin Koeman en Jan van Dijk. Op een bepaald moment heeft-ie zich in de basis gespeeld en scoorde hij direct twee keer tegen Go Ahead Eagles. De volgende wedstrijd was tegen Internazionale in de Europa Cup. Hij maakte de 2-0 en dat was toch wel een beetje zijn doorbraak', aldus Suiveer.
Fandi tijdens een oefenwedstrijd in 2010
Fandi tijdens een oefenwedstrijd in 2010 © Orange Pictures

Nuchter

Los van zijn voetbalkwaliteiten omschrijft Suiveer hem als een hele lieve, aardige jongen. 'En nu is hij een lieve aardige man. Heel sociaal, absoluut niet iemand die naast zijn schoenen loopt. Hij was echt een voorbeeld voor misschien wel een aantal huidige voetballers over hoe je je moet opstellen. Heel sympathiek en absoluut niet iemand die dacht: ik ben een goede voetballer en moet naast mijn schoenen lopen. Integendeel.'
Fandi en Jack Suiveer dertig jaar later
Fandi en Jack Suiveer dertig jaar later © Jack Suiveer

Benieuwd

De Bedumer onderhoudt nog steeds regelmatig contact met Fandi. De schrijfster van het boek ging vier jaar geleden met Fandi mee naar Groningen. 'Als ik word genoemd in het boek, zou het harstikke leuk zijn. Maar uiteindelijk gaat het om hem. Ik verheug mij op het boek, omdat ik benieuwd ben naar zijn hele leven. Ik weet best veel van hem, maar niet alles. Ik denk dat ik het boek in één ruk ga uitlezen, besluit Suiveer.
Het boek is vanaf volgende week te bestellen via amazon.sg. Ook de Supportersvereniging van FC Groningen probeert het boek van Fandi te verkopen.