Groningers op huizenjacht in RTL-kijkcijferhit 'Kopen Zonder Kijken': 'Het leukste stel ooit'

Shannon en haar vriend Cevar in het tv-programma 'Kopen Zonder Kijken'
Shannon en haar vriend Cevar in het tv-programma 'Kopen Zonder Kijken' © RTL Nederland
In het RTL-programma 'Kopen Zonder Kijken' waren maandagavond Cevar en Shannon uit de stad Groningen te zien. In de serie kopen stellen een huis, zonder te weten wát ze precies kopen. De missie van de Groningers: weg uit de stad en een huis kopen in het Ommeland.
De worsteling van het jonge stel is herkenbaar voor menig huizenzoeker op de huidige oververhitte markt: de vraagprijzen zijn hoog en overbieden is eerder regel dan uitzondering. Reden genoeg dus om de hulp van het tv-programma in te schakelen. 'En we hebben twee linkerhanden, dus klussen is niet voor ons weggelegd', bekent Shannon lachend.

Roer om

Cevar en Shannon wonen in een huurhuis in de stad Groningen, maar het plattelandshart van Cevar is altijd blijven kloppen: hij groeide op op een boerderij in Friesland en wil de rust en ruimte terug die hij als kind had. Zijn vriendin ziet dat ook wel zitten. 'De reuring, daar hebben wij niks mee', zegt Cevar.
Aan het begin van de aflevering worden we als kijker meegenomen in de flat waar het koppel sinds een aantal jaren woont. Het is er klein: de woonkamer fungeert als eetkamer, maar dient ook als het thuiswerkkantoor van Shannon. En dan lijden ze beiden ook nog aan een sneakerverslaving, waardoor de schoenendozen zich ophopen. Het wordt hoog tijd voor iets nieuws, en vooral iets groters, waar Shannon haar 'fantastische kookkunst' beter tot zijn recht kan laten komen.
De Groningers nemen hun wensenlijstje door met makelaar Alex van Keulen
De Groningers nemen hun wensenlijstje door met makelaar Alex van Keulen © RTL Nederland
Dan het moment suprême: het koppel tekent een koopcontract zonder ook maar een flauw idee te hebben waar ze terechtkomen. 'Dus het is jullie eerste huis en dat doen jullie gelijk blind?', grapt de notaris ook enigszins verbaasd. Gelukkig is daar makelaar Alex van Keulen, aan wie ze hun budget van 380.000 euro en hun wensen kunnen voorleggen. Hij waarschuwt hen dat het 'een gekkenhuis' is op de markt en dat niet wordt gekeken naar de waarde van een woning, maar eerder naar wat iemand er voor over heeft.

Bingo

Na wat speurwerk vindt de makelaar dan een woning aan de Borgweg in Noordhorn met een vraagprijs van 245.000 euro. Alles klopt, vindt Van Keulen. 'De locatie is goed, de ligging is goed, het dorp is goed.' Kortom: bingo. En dan de spoiler alert waarvan je wist dat-ie zou komen: dit wordt uiteindelijk het huis waar Cevar en Shannon hun intrek nemen. De champagnefles kan open en al snel brengen ze een bezoekje. De blinddoek gaat af en wat blijkt: hun eigen zoektocht eindigde ook bij deze woning. Alleen dachten ze dat het buiten hun budget was. Uiteindelijk leggen ze 300.000 euro neer voor het huis.
Het huis aan de Borgweg in Noordhorn
Het huis aan de Borgweg in Noordhorn © Jan Been/RTV Noord
Bouwkundige Bob Sikkens en stylist Roos Reedijk nemen het huis nog flink onder handen. Er is 80.000 euro over voor de verbouwing en dat geld gaat voornamelijk naar de nieuwe keuken en badkamer. Aan de rest van de woning mankeert weinig, aldus de bouwexpert. Uiteindelijk blijken Cevar en Shannon stapelgek op hun nieuwe huis, als ze er voor het eerst doorheen lopen. 'Ik weet gewoon niet wat ik moet zeggen', zegt Shannon, die daarna aan haar vriend vraagt hoe het nieuwe keukeneiland haar staat. Niet veel later staan ze samen lachend voor de sneakerkast: hun 'kindjes' hebben ook een verhuizing doorgemaakt en hebben nu hun eigen etalage. Eind goed, al goed.
Het nieuwe territorium van Shannon
Het nieuwe territorium van Shannon © RTL Nederland

Lovende reacties

De aflevering met de Groningers bleek met ruim 1,2 miljoen kijkers - op het 8 uurjournaal na - het best bekeken programma van de avond. Op Twitter maakt de aflevering ook de tongen los. 'Verreweg het leukste stel ooit!', vindt Laura Terlouw. Een andere Twitteraar zegt dat haar 'hart kwispelt' bij het zien van het Groningse stel.