Restaurant in Stad laat klanten 25 euro aanbetalen om lege stoelen te voorkomen

Regelmatig verdwijnt er eten in de prullenbak
Regelmatig verdwijnt er eten in de prullenbak © RTV Noord
Wie een tafeltje reserveert bij restaurant Vive la Vie in de Oosterstraat in Groningen moet vanaf 1 juni een aanbetaling van 25 euro doen. Met die maatregel willen de eigenaren voorkomen dat mensen op het laatste moment afzeggen.
Gasten die op het laatste moment toch geen gebruikmaken van een reservering vormen een toenemend probleem, schrijven chef-kok Jeroen Sportel en mede-eigenaar Lara Sportel-De Boer op hun website.
'Vive la Vie zorgt er ieder weekend voor dat wij druk in de weer zijn met het vullen van de lege stoelen door het nabellen van de gasten op de wachtlijst en het posten van berichtjes op social media. Als gasten een uur van tevoren afbellen, blijft de tafel vaak de hele avond leeg staan. Hetzelfde geldt voor de tafels die klaar staan voor gasten die niet komen zonder af te zeggen.'
Het doet ons pijn dat we de gerechten in de prullenbak moesten gooien
Lara en Jeroen - Eigenaren restaurant Vive la Vie
De lege tafeltjes zijn de eigenaren al tijden een doorn in het oog. Afgelopen zaterdag bleef zelfs een derde van de stoelen onbenut, terwijl het restaurant op papier al drie weken volgeboekt was.
'Dat was voor ons het dieptepunt. In die tijd hebben we veel andere gasten moeten teleurstellen omdat we ‘vol’ zaten. Deze situatie was het gevolg van een driepersoons tafel die een uur voor aankomst afbelt en een andere tafel voor vier personen die helemaal niet komt opdagen.'
Volgens de eigenaren is het 'aanzienlijke omzetverlies' nog tot daar aan toe. 'Daar bovenop komen ook nog alle reeds gemaakte kosten voor inkoop en personeel. Het doet ons pijn dat we de gerechten die met liefde en passie door ons zijn voorbereid in de prullenbak moesten gooien.'

25 euro aanbetalen

Na lang wikken en wegen ondernemen de eigenaren nu actie. Vanaf 1 juni vragen ze gasten die reserveren een aanbetaling van 25 euro. Het gaat dan alleen om mensen die op vrijdag- of zaterdagavond komen eten.
'Het is een keuze waar wij lang over getwijfeld hebben omdat dit indruist tegen ons idee van gastvrijheid. Bovendien zorgt dit systeem voor extra kosten en administratie voor ons als restauranthouder. Wij hopen dat het gaat opleveren dat gasten die toch niet kunnen komen op tijd zullen annuleren. Dat geeft ons de mogelijkheid om de tafel te herbezetten.'
Spannend vinden ze het wel, 'maar ik denk niet dat we vaste klanten gaan kwijtraken. We hebben gepolst en de meeste mensen reageren erg begripvol. Of we minder reserveringen gaan krijgen, gaan we zien, maar ik denk dat mensen die bewust bij ons komen eten, het er wel voor over hebben.'
Iedereen die op de dag van de reservering voor 10.00 uur 's ochtends annuleert, krijgt het bedrag weer teruggestort. Voor wie wel gewoon komt eten, wordt de 25 euro van de rekening afgetrokken. 'Een meevaller op de avond zelf', aldus de eigenaren.