Bouw supermarkt Ter Borch begint in oktober, als rechter groen licht geeft

Een impressie van hoe de supermarkt bij Ter Borch eruit kan zien
Een impressie van hoe de supermarkt bij Ter Borch eruit kan zien © VOF Ter Borch, via RTV Drenthe
De Raad van State beslist binnen vier weken of de bouw mag starten van een omstreden 'mega'supermarkt in de wijk Ter Borch aan de rand van de stad Groningen. Al jaren wordt er gesteggeld over de komst van de supermarkt, in hetzelfde gebied waar ook twee scholen staan.
Dinsdag vroegen tegenstanders van de supermarkt bij de Raad van State in Den Haag om schorsing van de vergunning en het bestemmingsplan, meldt RTV Drenthe.
'Wat gebeurt er als ik het schorsingsverzoek afwijs?', vroeg voorzieningenrechter Eric Daalder aan Bun Projectontwikkeling, het bedrijf dat de vergunning voor de supermarkt op zak heeft. 'We willen in oktober gaan bouwen', reageerde advocaat Janike Haakmeester namens Bun, dat veel Albert Heijn-supermarkten exploiteert. 'We gaan niet wachten op de bodemprocedure omdat de bouwkosten oplopen.'
De beoogde locatie van de supermarkt
De beoogde locatie van de supermarkt © RTV Noord
Het supermarktplan voor de Borchsingel in Eelderwolde kent een roerige geschiedenis. Eerst was de gemeente Tynaarlo voor. Maar in 2019 was de gemeente tegen. In 2021 werd de gemeente hierom teruggefloten door de Raad van State. De hoogste bestuursrechter wilde dat Tynaarlo nieuwe afwegingen maakte.

Plan alsnog stilleggen

Afgelopen december maakte de gemeenteraad een nieuw bestemmingsplan. Daarin werd de super mogelijk gemaakt en B en W verleenden aan Bun de vergunning. De Eelder ondernemersvereniging EP Zakelijk en zo'n zestig wijkbewoners willen dat de Raad van State de twee besluiten van Tynaarlo schorst. Dan kan er tot de bodemprocedure, die dan volgt, in ieder geval niets gebeuren.

Drieduizend vierkante meter

EP Zakelijk, waar winkeliers uit Eelde en Paterswolde lid van zijn, zegt dat er geen plaats is voor een supermarkt met een winkelvloer van 2.000 vierkante meter en een magazijnruimte van 1.000 vierkante meter. Een kleine super, of helemaal geen, zou beter zijn. Een aantal bewoners van de verdeelde wijk vindt dit ook, maar een aantal anderen is juist wel voor een grote supermarkt in de buurt.