Minister roept slachtoffers van 'needle spiking' op aangifte te doen

Een injectienaald
Een injectienaald © ANP
Mensen die denken dat ze met een naald gedrogeerd zijn, moeten daarvan aangifte doen bij de politie. Die oproep heeft minister Dilan Yesilgöz van Justitie dinsdag in de Tweede Kamer gedaan.
De minister zegt zich grote zorgen te maken over het fenomeen 'needle spiking', dat ook in de provincie Groningen de kop opsteekt. Hierbij zouden mensen tijdens het uitgaan worden geïnjecteerd met een naald en op die manier gedrogeerd.

'Alle reden tot alertheid'

Slachtoffers moeten aangifte van mishandeling doen, stelt de minister. Dan kunnen volgens haar zware straffen worden opgelegd. Er is 'alle reden tot alertheid', zei Yesilgöz in antwoord op Kamervragen van VVD-Kamerlid Ingrid Michon.
In Groot-Brittannië zijn er volgens het Kamerlid inmiddels al 1300 meldingen van 'needle spiking' gedaan. Na meldingen vanuit Frankrijk en België 'lijkt het fenomeen naar Nederland te zijn geïmporteerd', zei Michon. Het Kamerlid wil weten wat de minister gaat doen om 'deze zorgwekkende trend te keren'.

Onwel na prik in bil

Vorige week vertelde de 22-jarige Jordy uit Vries dat hij mogelijk gedrogeerd is tijdens een stapavond in Stad. Een 17-jarig meisje uit Smilde had hetzelfde verhaal. Zij voelde tijdens het Mega Piraten Festijn in Borger een prik in haar bil en werd onwel. Bij een nieuw meldpunt voor incidenten in het Groningse nachtleven komen ook steeds meer meldingen binnen over 'needle spiking'.
'Elk incident is er een te veel', zei de minister dinsdag in de Kamer. 'Gelukkig zijn het er nog niet heel veel.'
Het plekje op de arm van Jordy duidt mogelijk op een prikje van een naald
Het plekje op de arm van Jordy duidt mogelijk op een prikje van een naald © Eigen foto

Lastig te bewijzen

Yesilgöz is met de politie in gesprek om zo veel mogelijk informatie over dit nieuwe fenomeen in kaart te brengen. Het probleem is wel dat deze vorm van mishandeling lastig te bewijzen is, tekende de minister aan. De drugs die zouden worden ingespoten, verdwijnen snel uit het lichaam.
De politie neemt 'needle spiking' 'uiterst serieus', benadrukte ze. 'We moeten onderzoeken waar het precies over gaat. Ik hoop dat we het voor de zomer scherper in beeld hebben.'
Uiterlijk voor de zomer wil ze de Kamer informeren over alles wat er tot dan toe bekend is over dit fenomeen.