Zwaar verkeer geweerd van 'in zeer slechte staat verkerende' brug in Gaarkeuken

De brug bij Gaarkeuken verkeert volgens Rijkswaterstaat in slechte staat
De brug bij Gaarkeuken verkeert volgens Rijkswaterstaat in slechte staat © Jan Been
De gemeente Westerkwartier maakt zich ernstige zorgen over de mogelijke afsluiting voor vracht- en landbouwverkeer van de brug over het Van Starkenborghkanaal bij Gaarkeuken. Volgens Rijkswaterstaat verkeert de brug in slechte staat en is een aslastbeperking nodig om verdere problemen te voorkomen.
Rijkswaterstaat heeft de provincie Groningen, verantwoordelijk voor het verkeer op de brug, gevraagd om die maatregel te nemen.
Volgens de gemeente Westerkwartier gaat een aslastbeperking zorgen voor grote nadelige economische gevolgen voor het hele noordwesten van de provincie. De gemeente wil dat Rijkswaterstaat er alles aandoet om de brug technisch weer op orde te krijgen waardoor het weren van vracht- en landbouwverkeer niet nodig is.
De brug in Gaarkeuken
De brug in Gaarkeuken © Jan Been/RTV Noord
De brug ligt bij de sluis in Gaarkeuken en is onderdeel van de belangrijke verkeersader N388 tussen het Lauwersmeergebied en de snelweg A7. De N388 is een cruciale noord-zuid verbinding in de gemeente Westerkwartier, bij gebrek aan goede alternatieven. 'Het weren van zwaar verkeer is zeer ongewenst', schrijft het gemeentebestuur aan Rijkswaterstaat.

Plattelandswegen zijn er niet op berekend

Volgens de gemeente wordt het volledige noordelijke bedrijfsleven en de agrarische sector enorm hard getroffen door een aslastbeperking in Gaarkeuken. In de brief valt te lezen: ‘Transporteurs en agrariërs moeten vele kilometers omrijden. Het is zeer reëel om te veronderstellen dat dit zware verkeer andere wegen in het gebied zoekt om het tijdverlies te beperken en daarmee de kosten te drukken. Dit onderliggende wegennet bestaat vrijwel uitsluitend uit lokale plattelandswegen en is hier totaal niet op berekend.’ Verder maakt de gemeente zich zorgen over de gevolgen voor het busvervoer over de N388 tussen Groningen en Surhuisterveen (lijn 133).