Boeren houden koeien op 30 mei binnen als protest tegen stikstofbeleid

Het vertrouwde beeld van koeien in de wei is er op maandag 30 mei waarschijnlijk niet
Het vertrouwde beeld van koeien in de wei is er op maandag 30 mei waarschijnlijk niet © Steven Radersma/RTV Noord
De kans is groot dat je op maandag 30 mei weinig koeien op weilanden zult zien. Als protestactie tegen het stikstofbeleid houden veel boeren hun koeien die dag in de stal.
Volgens LTO Nederland en Team Agro NL dreigt de koe uit de wei te verdwijnen. Door verschillende rechtszaken tegen het stikstofbeleid is er een extra vergunning nodig, die het voor boeren praktisch en juridisch onhaalbaar maakt om hun werkzaamheden te doen. Met de actie #30MeiKoeUitDeWei willen ze een statement maken.
Annemieke Schinkel is melkveehouder in Stedum. Zelf houdt ze de koeien het hele jaar door in de stal, maar ze voelt mee met haar collega's. 'Het is ondernemersvrijheid', zegt ze.

Signaal aan de overheid

LTO Nederland en Team Agro NL hebben alle melkveehouders die hun koeien in de wei laten grazen uitgenodigd om mee te doen aan de actie. 84 procent van alle Nederlandse melkveehouders heeft koeien die in het weiland grazen. Toch zullen niet alle koeien binnen blijven, want de actie moet wel binnen de bedrijfsvoering passen. 'Er zal dus vast nog een koe in de wei te zien zijn op 30 mei. Het belangrijkste is dat de overheid een helder signaal ontvangt: het stikstofbeleid mag de koe niet de wei uit jagen', is te lezen een persverklaring.
Er moet bewezen worden dat de weiden niet slecht zijn voor omliggende natuurgebieden, iets wat volgens Schinkel sowieso niet het geval is. 'Weidende koeien zijn juist beter voor de stikstofemissie. De stikstof gaat pas in slechte vorm vrijkomen als urine en poep samenkomen. Dat gebeurt bij ons in de stal en daar hebben we een vergunning voor.'

'Verklaren ons solidair'

De organisaties wijzen ook op de commissie-Remkes: 'Die commissie, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincies hebben herhaaldelijk aangegeven dat beweiden onder de normale bedrijfsvoering valt en dat er dus geen additionele vergunning voor zou moeten worden aangevraagd. Het is dan ook zeer zorgelijk dat uit rechtszaken de dreiging ontstaat dat dit toch het geval wordt', vinden LTO Nederland en Team Agro NL.
Het is volgens beide partijen een 'onnodige en absurde administratieve last'. Schinkel kan zich daar goed in vinden. 'Het is een extra handeling, een extra vergunning, en dat moet weer gecontroleerd worden. 84 procent van de boeren heeft de koeien in de wei, dan moet het elk jaar overlegd worden en dan krijg je weer meer papierwerk.'
In Groningen speelt het volgens Schinkel niet zozeer als in andere provincies. 'Maar wij verklaren ons solidair. We willen niet dat er door deze onduidelijkheid in Den Haag iets wordt bedacht, want dat hebben we vaker meegemaakt.'
Kijk hier het gesprek over de kwestie in Noord Vandaag terug:
Geen koeien in de wei op 30 mei; protestactie tegen stikstofbeleid