Groningse gemeenten hebben locaties achter de hand als er geen plek meer is in Ter Apel

De bouw van een crisisnoodopvanglocatie in Westerveld (Drenthe)
De bouw van een crisisnoodopvanglocatie in Westerveld (Drenthe) © ANP
Twee Groningse gemeenten kunnen snel locaties met bedden inrichten, mochten er geen plekken meer zijn bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De locaties worden dan voor maximaal drie weken gebruikt.
Dat wordt dinsdagavond duidelijk wanneer alle Groningse burgemeesters spreken over het verzoek van staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) van Justitie en Veiligheid. Gisteren heeft hij alle veiligheidsregio gevraagd om ongeveer 150 crisisnoodopvangplekken te regelen voor asielzoekers. 'Het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Groningen neemt die opdracht aan', zegt Mark Dijkhuis van de Veiligheidsregio Groningen.

Twee gemeentes hebben al locaties

Twee gemeentes in Groningen hebben dinsdagavond al aangegeven binnen 72 uur locaties met bedden te kunnen leveren, mocht het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) daarom vragen. Welke gemeentes dat zijn is niet bekend gemaakt door de veiligheidsregio. 'Dat is aan de gemeentes zelf', aldus Dijkhuis.
Later deze week wordt er een 'brede inventarisatie' gemaakt door de veiligheidsregio om alle locaties in beeld te brengen die geschikt zouden zijn als crisisnoodopvanglocatie voor asielzoekers. Dijkhuis benadrukt dat dit losstaat van de zoektocht naar plekken voor Oekraïense vluchtelingen. 'Die twee stromen gaan we niet mengen', aldus de woordvoerder.

Slapen op of naast een stoel

Al maanden is het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel overvol, omdat asielzoekers maar mondjesmaat overgeplaatst kunnen worden naar andere asielzoekerscentra in het land. Desondanks moeten nieuwe asielzoekers zich wel eerst melden in Ter Apel, waar het enige aanmeldcentrum van ons land staat.
Afgelopen maandagnacht waren er opnieuw geen beden voor asielzoekers die zich er hadden gemeld. Zo'n zestig asielzoekers moesten daarom op of naast een stoel slapen in de wachtruimte van de IND zodat ze in ieder geval een dak boven hun hoofd hadden.
De asielzoekers buiten de hekken eerder dinsdagnacht
De asielzoekers buiten de hekken eerder dinsdagnacht © Martijn Klungel / RTV Noord
Eerder deze maand leek het erop dat ook dat niet zou lukken. Toen lagen asielzoekers urenlang lagen op het grasveld voor de opvang van het COA. Na middernacht is het toen alsnog gelukt om ze onderdak te bieden in het toen gesloten aanmeldcentrum. Beveiligers zijn die nacht opgetrommeld zodat het gebouw open kon.
Om situaties als deze te voorkomen, heeft staatssecretaris Van der Burg alle veiligheidsregio's gevraagd om zo'n 150 crisisnoodopvangplekken te regelen voor drie weken. In de tussentijd wordt er gewerkt aan een oplossing voor de langere termijn. Volgens het COA een 'waardevolle stap in de goede richting'.