Jaar celstraf voor Groninger die dochter misbruikte

De locatie Groningen van de rechtbank Noord-Nederland.
De locatie Groningen van de rechtbank Noord-Nederland. © RTV Noord
Een 43-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan negen voorwaardelijk. Hij heeft meerdere malen ontucht gepleegd met zijn minderjarige dochter.
De ontucht begon toen het meisje dertien jaar oud was en duurde tweeënhalf jaar, tot medio december 2017. De gebeurtenissen vonden plaats in de toenmalige woning van de man. Na de scheiding van haar ouders was het meisje regelmatig bij haar vader. Die zocht haar bewust op in de badkamer als ze zich stond te douchen, hij vroeg haar nadien te zwijgen over de gebeurtenissen.

Overwicht

De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij zich aan zijn dochter vergreep, en nog wel in zijn eigen woning. 'Dit is bij uitstek een plek waar zij zich veilig had moeten voelen. Hij heeft misbruik gemaakt van het overwicht dat hij als vader op zijn dochter had.' Volgens de rechtbank heeft hij zijn eigen belang boven het welzijn en de gevoelens van zijn kind gesteld.
Hij heeft het vertrouwen dat zijn dochter in hem zou moeten hebben in ernstige mate beschaamd. Daarbovenop dwong hij haar in een lastige positie door tegen haar te zeggen dat ze moest zwijgen over de gebeurtenissen.

Brief

De rechtbank rekent de verdachte dit alles zeer aan. Dat het momenteel goed gaat met het slachtoffer en dat zij geen wrok jegens haar vader koestert, doet naar het oordeel van de rechtbank niet af aan de ernst van het feit. De rechtbank vindt het zorgelijk dat de man in alle verhoren en gesprekken geen duidelijke uitleg heeft gegeven over de vraag waarom hij tot zijn daden kwam.
De zaak kwam in 2020 aan het licht door een brief van het meisje. Deze lag in haar kamer bij haar moeder. De moeder maakte melding van de brief bij Veilig Thuis. De vader werd daarop gehoord en bekende meteen.
Hij zei twee weken geleden op zitting walging te voelen voor zichzelf, maar was toch doorgegaan. Zijn raadvrouw vroeg aan de rechters om de schade met een celstraf niet nog erger te maken, omdat de man hulp zocht voor zichzelf. 'Als hij netto een half jaar moet zitten, dan komt zijn baan op het spel te staan.'