Westerwolde wil ‘onjuistheden’ in omstreden plan aardappelschuren Oudeschans herstellen

Oudeschans met op de voorgrond de bewerkte grond waar de twee schuren komen
Oudeschans met op de voorgrond de bewerkte grond waar de twee schuren komen © Koos Boertjens
Na veel onenigheid komt er eind vorig jaar toestemming voor de bouw van twee aardappelschuren aan de rand van vestingdorp Oudeschans. Er zijn nu ‘onjuistheden’ aan het licht gekomen in het bestemmingsplan. Het gemeentebestuur van Westerwolde wil dat nu gaan herstellen.
De fouten zijn ontdekt nadat Stichting Vesting Oudeschans beroep heeft aangetekend bij de Raad van State. Zij zijn tegen de plannen, omdat ze de bouwwerken niet vinden passen bij het vestingdorp Oudeschans.

'Enkele onjuistheden en omissies'

Tijdens het proces kwam de gemeente tot de ontdekking dat er ‘enkele onjuistheden’ in het bestemmingsplan en dat het daarnaast ‘nog een aantal omissies kent’.
De gemeente stelt de gemeenteraad voor om dat te gaan herstellen. Het gaat om fouten in de ingetekende bouwvlakken. Ook worden bepaalde onderdelen geactualiseerd en aangepast, omdat onderdelen ontbraken.

'Een verbeterslag en verduidelijking'

Volgens aardappelteler Laurens de Winter, die de twee schuren bouwt, zorgt het nieuwe bestemmingsplan alleen maar voor ‘een verbeterslag’ en ‘een verduidelijking’.
Stichting Vesting Oudeschans is nog bezig met een bodemprocedure bij de Raad van State tegen de plannen. Een voorlopige voorziening is afgewezen, waardoor de gebroeders De Winter wel mogen starten met de bouw.
Oudeschans met de ingetekende schuren
Oudeschans met de ingetekende schuren © Maatschap de Winter

Zeventig Oudeschanskers reageerden op de plannen

De komst van de twee aardappelschuren heeft zo’n half jaar geleden heel wat losgemaakt in het dorp. Ongeveer zeventig inwoners uit Oudeschans reageerde op de plannen en het stichtingsbestuur van Stichting Vesting Oudeschans stapte op vanwege de kwestie.
Een analyse over het conflict valt hier te lezen. Het komt er in het kort op neer dat een groot deel in het dorp de komst van de aardappelschuren niet ziet zitten. Ze vinden het niet passen bij het kleine vestingdorp.
Volgens de plannenmakers en de gemeente, zijn de bouw van extra aardappelschuren niet tegen te houden omdat de toestemming er al is. Zij willen met de nieuwe plannen alleen de schuren bundelen, zodat ze direct naast elkaar staan en zien het als een verbetering.

Over een maand een klap op het aangepaste plan

Het aangepaste plan wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Zij spreken daar op 1 juni over en op 22 juni wordt er een definitieve klap op gegeven. Aan het de concrete bouwwerk, zoals de uitvoering en de plaats, wordt niks veranderd.