Aanmeldcentrum Ter Apel weer te vol; 32 mensen slapen op een stoel

Asielzoekers slapen tegen een boom voor de opvang in Ter Apel (archief)
Asielzoekers slapen tegen een boom voor de opvang in Ter Apel (archief) © Martijn Klungel/RTV Noord
Afgelopen nacht waren er 144 mensen te veel in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Dat laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. In Ter Apel is plek voor 2000 mensen. In de nacht van dinsdag op woensdag overnachtten er 2144 mensen.
Het gaat hier om mensen die zich net in Nederland als asielzoeker hebben aangemeld. Het is de bedoeling dat deze mensen snel naar andere asielzoekerscentra worden doorgestuurd, maar doordat die ook vol zitten, gaat de doorstroom niet altijd goed.

Andere locaties

In de nacht van dinsdag op woensdag hebben opnieuw mensen op stoelen geslapen in een wachtruimte van het aanmeldcentrum. Een woordvoerder van het COA zegt dat het om 32 mensen ging. Deze mensen kwamen dinsdagavond aan en voor hen was geen bed meer beschikbaar. Het COA heeft 75 mensen naar de crisisnoodopvang Amsterdam gestuurd en 86 mensen gingen via de reguliere uitstroom naar andere locaties.

Meer opvangplekken

Maandagavond maakten de 25 veiligheidsregio's in Nederland bekend dat er 150 opvangplekken per regio bijkomen binnen de komende drie weken. Die plekken zijn nog niet gevonden. Regio's als Utrecht, Zaanstreek-Waterland, Gelderland-Zuid, Noord-Holland Noord, Zuid-Limburg en Hollands Midden laten weten dat ze nog aan het zoeken zijn.