Kabinet wil gemeenten wettelijk dwingen asielzoekers op te vangen

Het aanmeldcentrum in Ter Apel
Het aanmeldcentrum in Ter Apel © FPS/Jos Schuurman
Het kabinet werkt aan een wettelijke taak voor gemeenten om opvanglocaties voor asielzoekers te leveren. Zo moeten de gemeenten een medeverantwoordelijkheid krijgen die zorgt voor voldoende opvangplekken en een betere spreiding van opvanglocaties door heel Nederland.
Dat schrijven staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) van Justitie en Veiligheid en minister Hugo de Jonge (CDA) voor Volkshuisvesting aan de Tweede Kamer.

Nog te weinig

De twee bewindslieden zeggen dat er sinds afgelopen zomer 17.000 opvangplekken gerealiseerd zijn, maar dat het nog steeds te weinig is. Dat blijkt ook wel uit de druk die er is op de opvang in Ter Apel, waar meerdere dagen asielzoekers op stoelen hebben moeten slapen omdat er geen plek is.
'Op zeer korte termijn zijn er hard nieuwe locaties nodig', zeggen de bewindspersonen. 'Op dit moment wordt elke dag hard gewerkt door verschillende partijen om asielzoekers ternauwernood onderdak te bieden. Dit kan zo niet langer en daarom moet er met een andere werkwijze voldoende en stabielere asielopvang komen.'

Duurt nog een tijd

Het kabinet kijkt daarnaast naar de mogelijkheid om een aanwijzingsbevoegdheid te regelen. Dan kunnen gemeenten die geen bijdrage leveren gedwongen worden om mee te werken. Maar 'die wet duurt nog wel een tijd', zegt Van der Burg. Op zijn vroegst is de wet eind dit jaar van kracht.
Het kabinet geeft provincies intussen de taak erop toe te zien dat gemeenten genoeg mensen met een verblijfsstatus huisvesten. Dit moet ervoor zorgen dat deze statushouders niet eindeloos plekken in opvangcentra bezet houden: die plekken zijn nodig voor nieuwe asielzoekers.

Gesprek over nieuw aanmeldcentrum

Staatssecretaris Van der Burg is daarnaast 'met één gemeente heel concreet in gesprek' over een nieuw aanmeldcentrum voor asielzoekers. Momenteel kunnen asielzoekers zich alleen melden in Ter Apel, maar daar is de druk al maandenlang te hoog.
Er wordt al langer over zo'n tweede aanmeldlocatie gesproken. Het kabinet wil eigenlijk in totaal vier van dit soort centra, maar 'dat zal een langetermijnverhaal zijn', aldus de staatssecretaris. Hoewel de gesprekken volgens Van den Burg concreet zijn, is het maar de vraag wanneer een nieuw centrum zijn deuren kan openen. 'De locatie als zodanig gaat redelijk snel, verder zullen er nog een aantal verbouwingen moeten plaatsvinden.'