Krijgt Groningen een tweede Michelinster? Een spannende dag voor Jeroen en Marleen Brouwer in Hoogkerk

Jeroen en Marleen Brouwer met hun zoontje voor het nieuwe restaurant in Hoogkerk
Jeroen en Marleen Brouwer met hun zoontje voor het nieuwe restaurant in Hoogkerk © Alieke Eising
Krijgt onze provincie vandaag dan eindelijk een tweede Michelinster? Wél als Jeroen en Marleen Brouwer, van restaurant Noor in Hoogkerk, het voor het zeggen hebben.
Zij verhuisden onlangs van Drenthe naar Groningen, maar weten nog niet of hun Michelinster ook nog meeverhuist. Die ster hadden ze bij hun restaurant Loohoeve in Schoonoord. Of ze weer een ster krijgen, wordt vandaag bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse sterrenregen van Michelin in Amsterdam.

'Ze zijn ondoorgrondelijk'

'Elk jaar is het spannend', zegt Marleen Brouwer. 'Voor ons dit jaar nog wat meer, omdat we net open zijn. Je weet het niet, ze zijn ondoorgrondelijk.'
Ze weten zeker dat Michelin hun restaurant heeft bezocht, want ze spraken met een van de inspecteurs, die kwam voor de lunch. 'Dat was een grote verrassing. Maar deze meneer kenden we nog, omdat we hem bij de Loohoeve ook al een keer gezien hadden. Toen heeft hij zich netjes voorgesteld. Dus toen hij binnen kwam lopen, moesten we wel even lachen naar elkaar.'
Wat zijn de Michelinsterren?
De Michelinster is de bekendste onderscheiding voor restaurants met een goede tot zeer goede keuken en bediening. Het concept werd bedacht door bandenfabrikant Michelin en moest automobilisten motiveren om Frankrijk te ontdekken. Chauffeurs werden in een gids gewezen op restaurants die de moeite van het omrijden waard zijn. En hoe meer je rijdt, hoe vaker je nieuwe banden nodig hebt.

Hoe verdien je een ster?
Inspecteurs van Michelin bezoeken restaurants meerdere keren anoniem om een oordeel te vellen. Daarbij letten ze in elk geval op vijf zaken,
meldt de gids:
1. Het gebruik van kwaliteitsproducten
2. Gevoel voor smaak en kooktechniek
3. Persoonlijkheid van de chef in de keuken
4. Krijg je als gast waar voor je geld?
5. De structuur van het eten

Wat zegt een ster over een restaurant?
Afhankelijk van de kwaliteit kunnen restaurants één, twee of drie sterren verdienen. De betekenis daarvan is als volgt:
Eén ster: Een heel goed restaurant in deze categorie
Twee sterren: Uitstekend eten, een omweg waard
Drie sterren: Uitzonderlijke keuken, een speciale reis waard

Felbegeerde ster

In Noord-Nederland is het al jarenlang dun gezaaid als het om de felbegeerde ster gaat. Onze provincie spant de kroon met slechts één sterrenrestaurant: Herberg Onder de Linden in Aduard. Daar kan vandaag dus verandering in komen.
'Toen we in Drenthe begonnen, moesten we onszelf nog ontdekken', legt Brouwer uit. 'En de mensen die bij ons kwamen moesten we ook nog een beetje opvoeden, qua eten. Groningers zijn al wat meer opgevoed qua culinaire bedoelingen. We doen hier nog steeds ons ding, maar misschien wat gekker. Gewoon leuk.'
Bij de horeca in de stad Groningen is spanning vooraf:
Dit bericht is aangevuld met quotes

Lees ook: