Burgemeester over drogeren met naald: 'Moeilijk om te zeggen of er iets aan de hand is'

Een injectienaald.
Een injectienaald. © ANP
Burgemeester Koen Schuiling van Groningen kan nog niet zeggen wat er precies speelt in zijn stad rondom de onlangs opgekomen drogeringsmethode met een injectienaald. Volgens hem ontbreekt duidelijke informatie.
'Ik vind het te vroeg om daar allerlei uitspraken over te doen', laat hij weten aan de gemeenteraad.
Die informatie ontbreekt omdat er niet voldoende onderzoek is uitgevoerd. Zo is het volgens Schuiling moeilijk vast te stellen of de inmiddels veelbesproken injecties ook daadwerkelijk tot drogering hebben geleid.

Ook rol voor drugs en alcohol

'Het gebruik van drugs en alcohol spelen ook een rol. Dat heeft ook een bepaald effect op mensen. Zeker als ze niet helemaal gewend zijn om dat te nemen.'
Burgemeester Koen Schuiling
Burgemeester Koen Schuiling © Gemeente Groningen
Het door de burgemeester aangehaalde onderzoek moet plaatsvinden door bloed of urine te onderzoeken. Er mag ook niet te veel tijd zitten tussen het tijdstip van het onderzoek en de bewuste injectie.
Zorgmedewerkers Martini hebben het vermoeden dat het gaat om testshots van drugs
Mirte Goodijk - raadslid Student en Stade
'We weten nog niet hoe het zit, dat zijn we aan het onderzoeken. Op het moment dat we het weten laat ik dat weten. Het kan ook zijn dat ik over een tijdje moet laten weten dat we het niet weten, dat kan ook.'

Kijken hoe er gereageerd wordt

De burgemeester ging in op de kwestie omdat er bij meerdere partijen vragen waren over de situatie in Groningen. Student en Stad raadslid Mirte Goodijk wist te vertellen dat zorgmedewerkers van het Martini Ziekenhuis wel meer weten over needle spiking.
'Die hebben het vermoeden dat het gaat om testshots van drugs. Mensen die zelf drugs maken gaan dat dan testen op mensen om te kijken hoe er gereageerd wordt. Dat vermoeden is er omdat er grote variëteit is tussen de slachtoffers en doseringen.' Het kersverse raadslid vroeg of de burgemeester die vermoedens kan bevestigen.
Het aantal gevallen is nog heel erg beperkt en daar zit een dilemma
Burgemeester Koen Schuiling
Dat wilde hij niet doen omdat hij niet mee wil gaan in suggesties. 'Het aantal gevallen dat we hebben kunnen onderzoeken is nog heel erg beperkt en daar zit een dilemma. Ik kan meegaan in wat het allemaal zou kunnen zijn, maar dan draag ik bij aan een gevoel van onveiligheid waar ik geen enkele grond voor heb op dit moment.'

'Doe vooral aangifte'

Het aantal meldingen van mogelijke drogeringsgevallen ligt volgens de gemeente op 40. 'Die hebben ook betrekking op andere incidenten die spelen in een veel verder verleden. We bekijken samen met de politie de meldingen', aldus Schuiling.
Hij benadrukt dat mensen vooral aangifte moeten doen of een melding moeten maken, als ze denken dat hen iets is overkomen. 'Het algehele beeld dat je niet veilig in Groningen uit zou kunnen gaan wil ik wel weerspreken. Het gaat erom dat iedereen zich er bewust van is en dat je op elkaar moet letten.'