Museum Stad Appingedam toont geschiedenis van een Molukse straat

Domingoes, Rudy, Martin en Wim (vlnr)
Domingoes, Rudy, Martin en Wim (vlnr) © Remco in 't Hof
Al meer dan zestig jaar is de Adamistraat in Appingedam een Molukse straat, want Appingedam kreeg in 1959 de eerste Molukse woonwijk van Nederland. Vanddag de dag woont er al de derde generatie molukkers.
Wim Ampak, Martin Salakory, Rudy Pattipeiluhu en Domingoes Samu-Samu zijn nog steeds gezworen kameraden. Ze groeiden allemaal op in de Adamistraat in Appingedam. Voor ongeveer vijftig Molukse gezinnen werd in 1959 een Molukse woonwijk gecreëerd, de eerste in Nederland.
'We kamen uit kampen, woonden in barakken en toen ineens een huis met eigen wc, een trap en een eigen keuken. Dat was natuurlijk wel iets', herinnert Rudy zich.

Leugen met veel gevolgen

'Het was voor de jeugd geweldig. Al die straten en die Nederlandse jongens en meisjes waarmee je kon spelen,' herinnert Wim zich. 'Voor onze ouders was het natuurlijk niet leuk, die hebben veel pijn en verdriet gekend. Hen was beloofd dat hun verblijf in Nederland tijdelijk zou zijn. En dat bleek een leugen met veel gevolgen.'
De geschiedenis van een Molukse straat in Appingedam

Roerige geschiedenis

Die roerige geschiedenis is nu terug te zien in Museum Stad Appingedam. Er hangt onder meer een uniform van een KNIL-officier, Molukse instrumenten, en er wordt oud videomateriaal vertoond.
De reden waarom de Molukkers naar Nederland kwamen wordt er uitgebreid verteld en de vele foto's wekken die geschiedenis weer tot leven.
Wij hebben een eigen verhaal en dat zie je hier
Domingoes Samu-Samu
'Wij zijn niet alleen maar die jongens en meisjes die goed kunnen sporten en muzikaal zijn,' zegt Domingoes. 'Wij hebben ook een eigen verhaal en dat zie je hier. Het is het verhaal van ons, van de Molukkers, maar ook dat van Nederland. Het is een gezamenlijk verhaal, we hebben een gezamenlijke geschiedenis. We hopen dat dat duidelijk wordt.'

Gebruiksvoorwerpen

De Molukse gemeenschap stelde zelf ook foto's, instrumenten en gebruiksvoorwerpen uit het Molukse huishouden beschikbaar..
Tot aan de zomervakantie
De tenstoonstelling opent aanstaande zondag en duurt tot en met de start van de zomervakantie.