‘Provincie moet in beroep bij negatief winningsbesluit’

Het provinciehuis gezien vanaf het Martinikerkhof
Het provinciehuis gezien vanaf het Martinikerkhof © Martijn Folkers/RTV Noord
De provincie Groningen moet in beroep gaan wanneer staatssecretaris Vijlbrief alsnog besluit de gaswinning te verhogen. Een grote meerderheid van statenfracties houdt hier rekening mee, nu de bouw van de stikstoffabriek opnieuw is vertraagd.
Het provinciebestuur moet bij de staatssecretaris de boodschap overbrengen dat een verhoogde gaswinning onacceptabel is, en wanneer de staatssecretaris dat ter elfder ure alsnog besluit, de provincie niet zomaar akkoord zal gaan.
Een motie met deze oproep is woensdagavond met een grote meerderheid aangenomen.

'Extra gaswinning voorkomen'

‘Ook wij schrokken enorm van de berichten dat de bouw van de stikstoffabriek opnieuw vertraging oploopt’, zegt fractieleider Hendri Meendering (GroenLinks). ‘De staatssecretaris moet alle zeilen bijzetten om extra gaswinning te voorkomen.’
Meerdere partijen laten in het statendebat weten dat de toon van de staatssecretaris hen bevalt, maar dat ze zelf ook een signaal willen afgeven om Vijlbrief bij de les te houden. De SP wil dat de provincie hard optreedt tegen het beleid van de staatssecretaris.
‘De inwoners staan nog steeds niet centraal, dat gaat ten koste van het leefklimaat van de inwoners. De SP is blij te horen dat het college ook woest is en het is en blijft van belang dat we opkomen voor gedupeerde Groningers’, stelt Agnes Bakker (SP).

Geen Groninger Verzekering

Coalitiepartijen VVD en D66 zijn het niet eens met het signaal dat de provincie een nieuwe beroepszaak moet overwegen. Zij vinden dit nu geen geschikt moment. Een voorstel van Groninger Belang, Partij voor het Noorden, de PVV en 50 Plus om een Groninger Verzekering af te sluiten om de meeropbrengsten van de gaswinning voor honderd procent ten goede moet komen aan Groningen, werd door de rest van de partijen weggestemd.