Eindexamenleerlingen Terra Winsum laten zich in stijl bij gala afzetten

Examenleerlingen gingen naar het gala in bijzondere voertuigen
Examenleerlingen gingen naar het gala in bijzondere voertuigen © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
'Honk, honk', een klein toetertje van een oldtimer probeert het op te nemen tegen de luidruchtige sirene van een brandweerauto en het geronk van een trekker. Eindexamenleerlingen van Terra Winsum hebben hun uiterste best gedaan om zichzelf door een mooi of origineel voertuig af te laten zetten voor het gala.
De examens zijn achter de rug en de leerlingen kunnen alle examenstress van zich af feesten. Het is inmiddels een traditie dat leerlingen met bijzonder vervoer komen. Leerling Jess Hartlief zit met wat medescholieren in een oude brandweerwagen.
Leerlingen in stijl naar het gala
'Ik wist dat een kennis van ons dit prachtige ding had. Mooi toch. Ik dacht, ik grijp mijn kans.' Het enige nadeel voor haar is dat de auto geen dak heeft. Maar een paraplu beschermt haar tegen de miezerende regen.
'Het is heel gezellig en we vermaken ons prima', zegt Jess. Ze is blij dat de examens erop zitten omdat die zwaar waren. Ze hoopt dat ze geslaagd is en kan beginnen aan de opleiding verpleegkunde. 'Dat hoop ik echt.'
Leerling Jess Hartlief liet zich vervoeren door een oude brandweerwagen
Leerling Jess Hartlief liet zich vervoeren door een oude brandweerwagen © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Het festijn trekt ook veel publiek. Trotse ouders, opa's en oma's maar ook mensen die geïnteresseerd zijn in mooie voertuigen.

Zelfgebouwde wagen

Nick Doeven scheurt met een golfkar de parkeerplaats van de school op. 'Dit is toch wel uniek. We hebben trekkers, brandweerwagens, oldtimers maar er is niemand zo gek om met een golfkar te komen met een motor van 650 cc. Tja hij was elektrisch maar samen met mijn stiefvader heb ik deze omgebouwd. We hebben een mooie motor op de kop weten te tikken.'
Als de leerlingen de rode loper aflopen krijgen ze een warm onthaal en groot applaus van alle leerkrachten en personeel van de school.
Leerlingen komen met bijzonder vervoer naar school
In een rij staan de voertuigen te wachten totdat de passagiers afgezet kunnen worden bij de rode loper. Er staat op een gegeven moment zelfs een lange file in de wijk rondom de school. Omstanders maakt het niet zoveel uit. Die vergapen zich aan al het moois dat voorbij komt.

Baas boven baas

Wie het mooiste uitzicht heeft is Lianne Bultena, zij staat in haar galajurk in een bakje van een verreiker. 'Dit heb ik nou mijn hele leven lang al gewild. Dit leek mij zo mooi en ik had prima uitzicht.' Hoe ze dit grote voertuig geregeld heeft. 'Via mijn vader. Hij heeft zo'n ding. Dus dat was makkelijk.'
Lianne liet zich vervoeren in een verreiker
Lianne liet zich vervoeren in een verreiker © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Ook Lianne hoopt dat ze haar examens gehaald heeft. 'Maar ik weet het niet. Ik heb ze niet zo goed gemaakt dus ik denk dat ik het net wel of net niet gehaald heb.' Vanavond maakt ze zich er niet druk om en gaat ze feesten met haar klasgenoten.