Raadsvragen over afgelaste Nacht van Winschoten: ‘Onvoorstelbaar!’

Simeon Naaijer van CDA Oldambt
Simeon Naaijer van CDA Oldambt © Marco Grimmon/RTV Noord
‘Zeg je Winschoten, dan zeg je De Nacht. Het is onvoorstelbaar dat het niet doorgaat’, zegt CDA-raadslid Simeon Naaijer. De partij baalt als een stekker dat De Nacht van Winschoten dit jaar niet doorgaat en heeft raadsvragen gesteld.
RTV Noord meldde eerder dat er een streep wordt gezet door Nacht van Winschoten, vanwege geklungel bij de gemeente Oldambt. Daardoor zegt de organisatie te weinig tijd te hebben om het evenement op poten te zetten.

Wat is er aan de hand?

De situatie in een notendop. Het organiseren van de Nacht van Winschoten kost zo’n 55.000 euro. Van dat bedrag komt 10.000 euro van de ondernemers. Er komt een nieuw systeem voor de inzameling van dat geld, maar daar moeten ondernemers eerst over stemmen. En dan gaat de gemeente naar eigen zeggen in de fout.
De ondernemers moeten stembiljetten krijgen. Maar sommige ondernemers krijgen geen stembiljet, anderen krijgen dubbel. De gemeente schrijft dat zij ‘het boetekleed aantrekt’ en noemt de situatie ‘spijtig’. Door de fout moet de procedure opnieuw doorlopen worden.
Zolang dat loopt, weet organisator Luurt Duursema niet of hij kan rekenen op de 10.000 euro. Hij heeft daarom geen sluitende begroting. Oldambt wil dat hij een programma op tafel legt, al is het maar onder voorbehoud. Maar Duursema zegt zonder een begroting geen programma op tafel te kunnen leggen. Gevolg: geen Nacht van Winschoten.

‘Onvoorstelbaar’

Twee politieke partijen in Oldambt begrijpen weinig van wat er gebeurt. Raadslid Simeon Naaijer: ‘De gemeente heeft hier een grote rol in gespeeld, maar kan een nog grotere rol spelen. Schiet dat geld gewoon voor. Als gemeente kunnen wij ervoor zorgen dat het, al dan niet in een verminderde vorm, door kan gaan. Het zou een groot gemis zijn anders.’
Hij vervolgt: ‘Ik zie al reacties van de jeugd voorbij komen. Die keek hier echt naar uit na twee coronajaren. En dan verdwijnt dit na wat geklungel? Geld is geld, deze Nacht van Winschoten kun je niet herhalen. En daarnaast moet je ook kijken naar hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen.’ Naaijer wil ook weten wat de gemeente er aan heeft gedaan om te voorkomen dat de Nacht niet door kon gaan.
Het voorschieten van de 10.000 euro lijkt in elk geval niet te gaan gebeuren. De VCP in Oldambt heeft dat verzoek bij de gemeente neergelegd. De gemeente is ‘bereid dat te overwegen’, maar wil hoe dan ook eerst de uitslag van de stemming afwachten voordat zij daar überhaupt een besluit over neemt.

Te kort dag

Het lijkt ook nog weinig uit te maken of het geld wel of niet wordt voorgeschoten. Door de vertraging heeft organisator Duursema naar eigen zeggen te weinig tijd om de Nacht van Winschoten te organiseren.
Hij zei eerder: ‘Linksom of rechtsom, ik heb dan nog maar zes weken en dan is het zover. Die fout van de gemeente heeft dit onmogelijk gemaakt. Ik baal ontzettend, maar er staat definitief een streep door de Nacht van Winschoten.’