Ondanks niet nagekomen afspraken toch 'zeer tevreden' gevoel in Ter Apel over nieuwe staatssecretaris

Staatssecretaris Eric van der Burg en burgemeester Jaap Velema
Staatssecretaris Eric van der Burg en burgemeester Jaap Velema © Marten Nauta/RTV Noord
Het is de derde keer in korte tijd dat staatssecretaris Eric van der Burg in ‘asielhoofdstad’ Ter Apel is. Zijn de afspraken van ruim een maand geleden nagekomen? ‘We kunnen constateren dat dit niet het geval is’, zegt burgemeester Jaap Velema van Westerwolde.
Ruim een maand geleden is afgesproken dat de paviljoententen van de nachtopvang in Ter Apel afgebroken moeten worden. De veiligheid en gezondheid van personeel en asielzoekers waren daar in het geding.

Maximaal tweeduizend vluchtelingen

Ook is afgesproken dat er vanaf dat moment niet meer dan tweeduizend asielzoekers mogen verblijven in de opvang bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dat is in de afgelopen weken niet altijd gelukt. Deze week verbleven er in de nacht van dinsdag op woensdag bijvoorbeeld 144 asielzoekers te veel.
De crisis in Ter Apel bereikte zo'n twee weken geleden een dieptepunt. Urenlang verbleven tientallen asielzoekers op een grasveld voor de opvang van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Ter Apel. Er was bij het COA geen enkele plek meer en vervoer naar een andere locatie was er niet. Pas na middernacht kwam er een oplossing voor de groep.
Burgemeester Velema: 'We kunnen constateren dat de afspraken niet zijn nagekomen'

'Buitengewoon ons best gedaan'

Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) noemt die situatie 'niet goed', maar benadrukt dat sommige afspraken zeker wel zijn nagekomen. 'De tenten zijn weggehaald en we hebben buitengewoon ons best gedaan om ervoor te zorgen dat er 's nachts niet meer dan tweeduizend mensen zijn in Ter Apel.'
'Soms is dat niet gelukt. We hebben daar nadere afspraken over gemaakt', vertelt Van der Burg. Hij verwijst naar de afspraken die hij afgelopen maandag met andere veiligheidsregio's heeft gemaakt. Zij zullen ongeveer drieduizend crisisnoodopvangplekken beschikbaar stellen voor een aantal weken.
Ik blijf kritisch over of er ook geleverd wordt
Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde

Positief gevoel

De hoogste baas van het COA, bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker, denkt dat er om die reden vanaf vandaag wel aan de eerder gemaakte afspraak voldaan kan worden. 'Mijn inschatting is dat we steeds vaker gaan zien, ik denk vrijwel altijd nu, dat we onder de tweeduizend asielzoekers in Ter Apel gaan zitten', zegt hij.
De crisisnoodopvangplekken die geleverd worden door de veiligheidsregio's zullen voor ongeveer drie weken beschikbaar zijn, maar worden niet allemaal tegelijkertijd in gebruik genomen. Daardoor heeft het COA meerdere weken verschillende crisisnoodopvangplekken.
Vrijdagmiddag ging de staatssecretaris ook nog in gesprek met ondernemers in Ter Apel, na aandringen van de wethouder van economische zaken. Peter Erdman van de ondernemersvereniging: 'We hebben kennisgemaakt en verteld over de zaken die hier spelen, zoals winkeldiefstallen.'
Volgens Erdman kijken de ondernemers met een positief gevoel terug op het gesprek. 'Als hij doet wat hij zegt, zijn we een stap verder.'
Ook Velema lijkt enig vertrouwen te hebben in het handelen van de staatssecretaris: ‘Hij voelt zich verantwoordelijk en omschrijft de situatie als een crisis', stelt Velema. 'Daar ben ik zeer tevreden over en dat maakt de situatie anders dan de afgelopen negen maanden. Ik blijf echter kritisch over of er ook geleverd wordt.’