Oosterparkers markeren hondenpoep met vlaggetjes: ‘Deze glimt nog’

Een hondenkeutel in de Oosterparkwijk
Een hondenkeutel in de Oosterparkwijk © Steven Radersma/RTV Noord
Het grasveldje op het Linnaeusplein in Groningen biedt zaterdagochtend een fleurige aanblik. Tientallen kleurige vlaggetjes markeren de plaatsen waar hondenkeutels zijn achtergelaten door viervoeters en hun baasjes.
Hondenpoep. Het is een probleem waar iedere stad of ieder dorp mee te maken heeft. Wie heeft nooit eens een drol onder de schoen gehad, die zich naadloos voegde in het profiel van de zool en slechts met veel gepeuter en vrijkomende stank te verwijderen was?
Het probleem van de hondenpoep lijkt onoplosbaar. Toch doet een aantal organisaties uit de Oosterparkwijk in Groningen zaterdag een poging om in ieder geval tot een aanzet van een oplossing te komen.

Vlaggetjes zijn snel op

Een tiental vrijwilligers is op pad met een zak vol vlaggetjes die het heeft meegekregen van Chris Guikema van het wijkteam Oosterparkwijk. Vol goede moed gaan ze op pad. De vlaggetjes worden gestoken in de vele drollen die de wijk rijk is. De meeste prikkers komen binnen korte tijd al weer terug, omdat de vijftig vlaggetjes die ze in eerste instantie meekregen, bij lange na niet genoeg zijn.
Kleurige vlaggetjes in hondendrollen moeten poepprobleem zichtbaar maken

Verse drol

De drollen die ze vinden variëren in kleur, omvang en mate van versheid. ‘Deze glimt nog’, zegt één van de vrijwilligers met een mengeling van walging en opgetogenheid, terwijl ze pontificaal een vlaggetje plant in een niet zo lang geleden gedraaide bolus.
‘Of we hier het probleem van hondenpoep oplossen? Ik denk het niet’, zet Chris Guikema. ‘Het gaat vooral om de bewustwording. We maken het probleem zichtbaar. Dat hondenbezitters weten wat er blijft liggen. Hopelijk zet hen dat er toe aan de drollen op te rapen.

Smurrie

Guikema zelf komt deze dag niet ongeschonden door. Al na een uur blijkt dat het profiel van haar rechterschoen vol zit met bruine smurrie. Gatsie.